Riu Ter a Roda de Ter (M. Àngels Roviró)

Repercussió de les darreres pluges i la fosa de neu en les reserves d'aigua

La pluja dels últims dies és valuosíssima per als boscos, camps i conreus

Néstor GómezActualitzat

La pregunta més freqüent en tertúlies i en ascensors en les darreres hores és "quina repercussió ha tingut l'episodi de pluges en les reserves d'aigua del país?" I la resposta és ben senzilla: ha tingut poca repercussió

Les precipitacions de les darreres dues jornades han arribat a tot el país i, fins i tot, de manera generosa i molt ben caiguda, ja que ha estat plovent durant hores i la infiltració ha estat molt efectiva. Una pluja que ha salvat boscos i conreus estressats per la falta d'aigua dels darrers mesos. Els registres més elevats han superat els 50 mm a punts de la Garrotxa i de l'Alt Empordà. Però quan calen entre 300 i 400 mm de pluja per revertir la situació de sequera actual, aquests 50 mm es queden ben curts. Sense cap mena de dubte són necessaris uns quants episodis de pluges com aquest. Aquí teniu un recull de les precipitacions registrades entre dilluns i dimarts.

 

Quant han pujat les reserves l'aigua?

La pujada de les reserves d'aigua dels últims dies i hores té dues procedències: la fosa de la neu i la pluja. Pel que fa a la fosa de neu ha estat molt intensa per les temperatures exageradament altes de la setmana passada. De fet, si amb la nevada del 10 de març havíem recuperat les reserves de neu habituals al Pirineu per mitjans de març, en només una setmana les reserves de neu han caigut als nivells de mitjans de maig. La repercussió de la fosa de neu i la pluja caiguda ha estat molt modesta.

 

Les reserves de l'aigua de les conques internes es troben al 15,7%. Ha pujat un 0,4% en una setmana i un 1,2% respecte al dia 4 de març, mínima reserva d'aigua de la sequera. En el cas de les conques de l'Ebre, les reserves actuals se situen al 46,5%. Ha pujat un 1,1% en una setmana, ha pujat 5,1% des del mínim d'aquest 2024 de l'1 de gener, i ha pujat un 16,5% respecte al mínim de la sequera assolit l'octubre de 2023, quan la reserva d'aigua es va situar al 30%.

Quanta pluja ha deixat de caure des de l'inici de la sequera?

Us mostrem un mapa de la pluja que no ha caigut en aquests tres anys, de març del 2021 al febrer de 2024. Tret del Montsià, el Baix Ebre i alguna raconada de la Vall d'Aran, falta precipitació a tot el país. Una falta de pluges que supera els 600 mm a tot el Pirineu i est del país, i més de 1.000 mm de pluja al voltant del Montseny, a la serralada Transversal i al Pirineu oriental.

 

Les condicions de sequera extrema i excepcional abraça totes les comarques de Girona, de Barcelona, el Camp de Tarragona i la vall del Segre, des de la capçalera fins al pla de Lleida, segon dades de Meteocat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut