Un Sant Jordi amb més sol que ruixats i amb temperatures de finals d'hivern

Tindrem un temps típicament primaveral, amb una mica de tot: sol, ruixats, vent i temperatures amunt i avall

Alberto Alcántara/Néstor GómezActualitzat

Estat del cel primaveral, canviant, i més fresc que els últims dies. Pel que fa a la diada de Sant Jordi, els mapes apunten a moltes hores de sol i alguns xàfecs. Caldrà anar ben abrigats a primera hora del matí arreu i on el sol no sigui protagonista durant les hores centrals del dia perquè les temperatures es quedaran curtes.

Un Sant Jordi fred, amb ambient de finals d'hivern

Tot just en aquesta jornada ens travessarà una llengua d'aire fred a les capes mitjanes de la troposfera, una situació més hivernal que no pas de primavera. Tindrem un temps insegur per l'entrada d'un solc d'aire fred associat a una gran pertorbació situada al centre d'Europa. La convergència dels vents, amb l'ajuda de l'aire fred, alimentarà els xàfecs dels pròxims dies. Però això és una situació més capritxosa, més imprevisible i més canviant.

Aquí teniu el mapa de temperatura a uns 5.500 metres d'alçada previst per a dimarts al migdia pel model GFS. Fixeu-vos com fins a Catalunya arriba la isoterma dels -25 ºC per l'extrem nord-est. El que sí que està totalment garantit és el descens de la temperatura, que se situarà en valors inferiors als habituals per a l'època de l'any.

Arribada de la llengua d'aire fred a uns 5.500 metres cap al migdia de Sant Jordi (GFS-TVC)

Més sol que ruixats per Sant Jordi

Matí de Sant Jordi amb un temps en calma i amb presència de molt de sol amb alguna teranyina de núvols prims. Serà a partir del migdia quan hi haurà més moviment meteorològic. Els núvols apareixeran a partir del migdia, però a la tarda cauran alguns ruixats entre el Baix Empordà, Osona i el Maresme. I no es descarta algun ruixat feble al vespre al prelitoral i la Costa Central, potser també a l'extrem nord de la Costa Daurada. Cal dir, però, que no es preveuen quantitats d'aigua abundants, més aviat al contrari. En paral·lel, a la Vall d'Aran el cel estarà cobert, amb algunes ullades de sol i amb petites nevades per sobre dels 900 metres.

Temperatura amb alts i baixos

Si bé el matí serà fred arreu amb glaçades a Ponent i valors per sota dels 0 ºC al Pirineu i al Prepirineu, al migdia les temperatures seran ben variades.

Els vents reescalfats faran pujar les temperatures diürnes en punts del sud, el litoral i el prelitoral. L'ambient durant les hores centrals del dia es mourà entre els 16 i els 20 ºC en una gran part del país. I, en canvi, a Ponent i al Pirineu les màximes baixaran un parell de graus.

Vent

Serà un altre factor a destacar i vigilar per la diada, especialment en punts de Ponent, les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i el nord de l'Empordà.

I els pròxims dies...

Dimecres serà un dia ben tranquil i assolellat, i en canvi la segona meitat de setmana tornarà a ser mogudeta, amb la presència de ruixats cada dia. Durant tota la setmana les temperatures es mantindran per sota dels valors normals de finals d'abril.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut