Tortuga Bonica el 13 de març

La primavera ja és aquí, ho diu la tortuga Bonica

Dani Ramírez / Belén SamperActualitzat

La tortuga Bonica va acabar la hibernació el dimecres 13 de març i va donar pas, com cada any, a la primavera climatològica. Es troba al jardí de l'observatori Meteobanyoles des de fa 60 anys. D'alguna manera, vindria a ser un fet icònic en el calendari fenològic semblant al de la marmota Phil de Pensilvània.

Enric Estragués, responsable de l'observatori de Meteobanyoles, a banda de recollir dades meteorològiques, també registra la data de la fi del cicle hivernal des del 2010.

Com tots els rèptils, les tortugues són de sang freda, i això implica que el seu metabolisme s'accelera quan els dies s'allarguen i els termòmetres comencen a pujar, i es desperten. La tortuga Bonica, que té 78 anys, ho ha fet després d'estar 5 mesos soterrada.

Tortuga Bonica el març del 2021 (Enric Estragués)

El seu despertar en els últims catorze anys ha variat entre l'1 i el 21 de març. El 2022 va ser l'any amb la sortida més tardana, el dia 21, coincidint amb el mes de març menys assolellat des que es tenen registres. El 2010 es va despertar el dia 17, segona data més tardana, coincidint amb un episodi de grans nevades.

 

Les tortugues (Testudo hermanni) són rèptils en una situació delicada al medi natural, una espècie en perill d'extinció i protegida. Hi ha programes de reintroducció en què les veurem marcades o disposen de xip de geolocalització.

Tortugues al Garraf (@vakapiupiu)

Les imatges mostrades formen part d'estudis de fenologia o zones de reintroducció. Cal considerar que qualsevol avistament o troballa de tortuga s'ha d'afrontar amb molta cura i respecte. En cas d'atropellament o tortuga ferida, cal informar-ne els Agents Rurals.

 

Tortugues a Menorca (Narcis Serrat)

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut