Barcelona

Tres detinguts a Barcelona i a Granollers acusats de formar part d'una xarxa de captació de terroristes per a Estat Islàmic

Els detinguts estan acusats de difondre l'ideari d'Estat Islàmic a través de les xarxes socials i de captar adeptes per enviar-los a zones en conflicte

Actualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona i a Granollers dos homes i una dona acusats de formar part d'una xarxa de captació i reclutament de terroristes per a Estat Islàmic.

Agents de la Guàrdia Civil han detingut a Catalunya dos homes i una dona implicats en una xarxa de captació i reclutament de persones per integrar-se a l'organització terrorista Estat Islàmic. Es tracta de dos homes de 32 i 42 anys, naturals de Tànger, al Marroc, que vivien en dos pisos al carrer Marina de Barcelona, al barri de la Sagrada Família, on han estat detinguts.

Després d'hores d'escorcoll, els detinguts han estat traslladats del domicili al cotxe policial enmig dels crits de protesta dels seus familiars. Davant la sorpresa de tothom, el fill i nebot dels arrestats ha intentat treure el seu pare del cotxe policial. Una acció que ha estat neutralitzada pels agents.

Els dos detinguts a Barcelona s'haurien dedicat a difondre l'ideari de l'organització terrorista a través de plataformes virtuals i xarxes socials, i a captar adeptes per enviar-los a la zona de conflicte. Segons ha informat el ministeri d'Interior, les seves víctimes serien noies i dones a les que convencien per viatjar a zones de conflicte i unir-se a Estat Islàmic.

La dona volia viatjar a l'Afganistan

La tercera detinguda és una dona de 24 anys. La Guàrdia Civil l'ha detingut al seu domicili. Segons la Guàrdia Civil, havia experimentat un ràpid procés de radicalització que l'havia portat a voler-se desplaçar fora per unir-se a Estat Islàmic. La dona volia fer un desplaçament imminent per unir-se a l'organització jihadista a l'Afganistan.

L'operació de la Guàrdia Civil s'ha fet per ordre del Jutjat d'Instrucció número 6 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

En relació a aquesta operació també s'interrogarà quatre persones a Barcelona, Vilanova i la Geltrú i Madrid. Després de l'interrogatori el jutge decidirà si es trasllada aquestes quatre persones a l'Audiència Nacional. 

68 detinguts vinculats a Estat Islàmic el 2015

Aquestes són les segones detencions que es fan a l'Estat espanyol després dels atemptats del passat 13 de novembre a París. El 23 de novembre es va detenir un intern del centre penitenciari de Segovia, A. Chiakhi, a qui s'acusa de captar jihadistes des de la presó i d'amenaçar amb la col·locació de bombes a Madrid i Barcelona.

El Ministeri de l'Interior calcula que 126 persones s'han desplaçat des d'Espanya a zones de conflicte per lluitar amb l'Estat Islàmic, de les quals 25 han mort immolades o en combat, i set van ser detingudes i ara són en presó preventiva.

Al llarg d'aquest any 2015 s'han detingut 68 persones presumptament vinculades amb xarxes de captació i enviament de persones a l'organització terrorista Estat Islàmic.

Per comunitats autònomes, a Catalunya s'han realitzat un 60% de les detencions. Barcelona i la seva àrea metropolitana s'ha convertit en el principal escenari on s'organitzen i articulen les xarxes principals dels jihadistes radicals.

Segons un recent estudi del Reial Institut Elcano, el 45% dels detinguts el 2015 eren espanyols, i el 34,7%, marroquins. Ceuta i Melilla són els principals focus de captació del jihadisme a Espanya.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut