Barcelona

Tres condemnats per assassinat queden en llibertat per un error judicial

Un problema formal a l'hora d'exposar les proves ha fet que tres condemnats per matar un home hagin quedat en llibertat. Les tres persones estaven condemnades a disset anys i mig de presó per l'assassinat d'un empresari andorrà, que va ser trobat en un polígon de Granollers el febrer del 2004. Però un formalisme en la redacció de la sentència va fer que aquest dimecres quedessin lliures. Aquest error obligava una nova redacció, però el magistrat va estimar que s'havia superat el termini de presó provisional. Això sí, en cap sentència judicial s'ha qüestionat la culpabilitat dels tres acusats.

Actualitzat

Els tres condemnats a disset anys i mig de presó han quedat lliures per un formalisme en la redacció de la sentència. Un error obligava una nova redacció, però el magistrat va estimar que s'havia superat el termini de presó provisional.

Les tres persones, de nacionalitat ucraïnesa, estan condemnades per l'assassinat d'un empresari andorrà que vivia a Granollers. Segons els fets del text judicial, la nit del 10 de febrer del 2004, l'home va sortir d'un restaurant amb dues dones de nacionalitat ucraïnesa que havia conegut en un club nocturn i es van dirigir al pis que l'home tenia llogat al municipi vallesà per mantenir relacions sexuals. A causa de l'alcohol i d'un fàrmac contra l'insomni que li van donar les dones, la víctima es va quedar adormit. Elles van fer entrar al pis un home ucraïnès i van colpejar el cap de l'empresari amb un objecte contundent; la víctima va morir a l'instant. Després van amagar el cadàver i el van deixar en un polígon de Granollers, on el van trobar els mossos tres dies més tard. A finals de febrer del 2004 tots tres eren empresonats.

El passat mes de maig un jurat popular els va declarar culpables i va exculpar dos suposats còmplices. Un mes després, el president del tribunal va ratificar la condemna i els va sentenciar a disset anys i mig de presó per un delicte d'assassinat amb traïdoria. També els obligava a indemnitzar amb 27.000 i 20.000 euros els dos fills de la víctima.

La defensa va recórrer la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va donar majoritàriament la raó al veredicte del tribunal de primera instància, però va trobar un defecte en la forma, segons la doctrina del Suprem: la sentència no incorporava els elements que el jurat havia tingut en compte ni les seves consideracions. Davant d'això, el TSJC va anul·lar la primera sentència i va ordenar al magistrat que va presidir el tribunal popular que redactés una nova sentència que inclogués aquests ordenaments. Però el magistrat president del jurat no ho va fer.

Els dos primers anys de presó provisional van vèncer abans del judici i l'Audiència la va prorrogar un any, que també es va esgotar entre la primera sentència i l'anul·lació del TSJC. Aquest dimecres el magistrat del primer tribunal va assegurar que la revocació de la primera sentència s'aplicava també en la presó.

Sigui com sigui, ara han quedat en llibertat sense que cap sentència judicial qüestionés la culpabilitat dels tres acusats. Això sí, hauran de comparèixer cada dia a l'oficina judicial.

Anar al contingut