La Marató 2016 "Videoescoles"

Testimonis i metges expliquen com evitar un "Canvi de plans"

"Videoescoles" de La Marató és un espai divulgatiu per sensibilitzar els alumnes d'ESO sobre l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

L'Eduard té 21 anys i la vida li va canviar, d'un dia per l'altre, quan va tenir un ictus hemorràgic, fa 5 anys. Va estar a punt de morir, però se n'està sortint gràcies a un seguit d'operacions, al seu esperit de superació i al suport de la seva família. Li han quedat seqüeles importants que no han estat un impediment per estudiar Dret.

La Núria vol ser dibuixant. Té  9 anys i  va tenir un ictus quan en tenia 4, a conseqüència del qual pateix hemiplegia a la banda dreta del cos que li  afecta la cama, el braç i la mà.     

L'Alba, de 27 anys, va tenir un accident de moto el mateix dia que feia la Selectivitat que la va deixar tetraplègica. Malgrat tot, ha fet dues carreres i ha treballat per a diverses empreses. És una jove lluitadora que somia viatjar i independitzar-se.

Els tres són els protagonistes de "Canvi de plans", el vídeo on l'actor Marc Rodríguez ("Crackòvia") fa d'amfitrió del doctor Joan Montaner, neuròleg i cap de recerca de Malalties Neurovasculars de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. El doctor Montaner explica de manera clara i didàctica com arriben l'ictus i les lesions medul·lars cerebrals i traumàtiques. I també parla del RAPID, un protocol per reconèixer quan algú està tenint un ictus per actuar ràpidament i evitar conseqüències fatals. Per evitar un "Canvi de plans".

L'ictus és una de les tres malalties més letals del món, al costat del càncer i les malalties cardiovasculars. A Catalunya és la primera causa de mort en dones i la tercera en els homes. L'ictus pot afectar també els nens i els joves.

L'ictus (o accident vascular cerebral) passa quan s'interromp el subministrament de sang en una part del cervell.  

Les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques passen quan es rep un fort cop al crani o a la columna vertebral a conseqüència d'un accident (de trànsit, laboral, esportiu...).

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut