En cas que la prova detecti sang a la femta cal fer-se una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte (iStock/ PonyWang)

S'amplia fins als 74 anys el cribratge de càncer colorectal

El càncer colorectal és la segona causa de mort per aquesta malaltia, però també és un dels més fàcils de tractar amb un diagnòstic precoç

El Ministeri de Sanitat ha decidit ampliar fins als 74 anys el cribratge de càncer colorectal per detectar sang oculta a la femta, seguint les recomanacions europees. Actualment, s'ofereix a tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys. 

L'ampliació de l'edat màxima del cribratge s'haurà d'aprovar en la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, segons ha anunciat el director general de Salut Pública, Pedro Gullón, durant un acte per commemorar els deu anys del programa.

Gullón també ha explicat que s'està treballant en un protocol de consens amb totes les comunitats autònomes per millorar la qualitat de totes les etapes del programa de cribratge de càncer colorectal.

El Ministeri de Sanitat recorda que el càncer colorectal és la segona causa de mort per aquesta malaltia, però que és un dels que fa de més bon tractar amb un diagnòstic precoç.

El càncer continua sent la segona causa de mort a Espanya i, segons l'Agència Internacional de Recerca en Càncer (IARC per les sigles en anglès), el 2030 serà la primera causa de mort a tot el món. Tot i això, s'estima que entre el 30% i el 50% dels casos de càncer poden ser evitats seguint mètodes de prevenció. 

 

Com s'hi pot participar?

Actualment, el programa ofereix a tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys la possibilitat de fer un test immunològic per detectar sang oculta en femta cada dos anys i de manera gratuïta.

Tots reben una carta informativa i, si volen participar-hi, han de recollir el material necessari per a la prova en alguna de les farmàcies adherides a la campanya. Un cop fet el test, s'ha de portar la mostra a la farmàcia tan aviat com sigui possible.

El resultat es comunica per carta passats uns dies i, en cas que es detecti sang en la mostra de femta, caldrà fer-se una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut