Barcelona

El fiscal comunica als Mossos que l'Estat assumeix el comandament de la policia

El Ministeri de l'Interior nega que això suposi una pèrdua de competències de la policia catalana

RedaccióActualitzat

El fiscal superior de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, ha comunicat al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que el Ministeri de l'Interior assumeix el comandament de la policia catalana per l'1-O.

Segons fonts del Ministeri de l'Interior, la decisió que la coordinació dels cossos de seguretat a Catalunya recaigui en el secretari d'Estat de Seguretat espanyol es justifica pels "esdeveniments dels últims dies" i "per l'evidència que cal reforçar el dispositiu de prevenció del delicte i de manteniment de l'ordre públic".

El Ministeri de l'Interior assegura que no retira cap competència

El ministeri també argumenta que "no es tracta de retirar cap competència als Mossos, sinó d'aplicar un mecanisme com el que va liderar la policia catalana arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils".

La conselleria ho nega rotundament

En canvi, fonts del Departament d'Interior ho neguen. Asseguren que, pels atemptats, van liderar en tot moment la investigació terrorista i els cossos espanyols només van portar la part internacional.

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos assumeix el comandament

La decisió s'ha comunicat a Trapero en una reunió a la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya amb els altres comandaments del cossos policials i es basa en l'article 38.2 de la llei de forces i cossos de seguretat.

La coordinació, en aquests dies claus, l'assumirà un coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. De 53 anys, és també el director de gabinet de coordinació i estudis de la secretaria d'estat de seguretat. A més, és germà de l'expresident del Tribunal Constitucional Francisco Pérez de los Cobos.

Després de les concentracions d'aquesta setmana, el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ja va reunir dijous els cossos policials i va comunicar als Mossos que tenia la intenció que la Guàrdia Civil fos qui coordinés la seguretat a Catalunya els pròxims dies.

Trapero argumenta extralimitació

En la reunió, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha aportat un escrit d'al·legacions contra l'ordre de la fiscalia. La policia catalana defensa que és una extralimitació perquè l'ordre públic a Catalunya està controlat i argumenten que la coordinació dels cossos policials no és una competència de la fiscalia, sinó que hauria de ser tècnica i hauria de recaure en la Junta de Seguretat de Catalunya.

La reunió dels cossos policials s'ha fet l'endemà que el Ministeri de l'Interior anunciés que enviava més agents per controlar l'ordre públic i per impedir la celebració del referèndum. Després d'això, el conseller d'Interior ja va alertar, aquest mateix divendres, que la intenció del govern espanyol era assumir el control de la policia catalana.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut