Barcelona

Puigdemont proposa suspendre unes setmanes la declaració d'independència per dialogar

Abans ha dit que assumia el mandat que "Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat davant el ple del Parlament que, amb els resultats del referèndum de l'1-O a la mà, Catalunya "s'ha guanyat ser un estat independent, ser escoltada i ser respectada". En aquest sentit, ha defensat que l'1 d'octubre va suposar "un abans i un després". Per això, ha dit que assumeix el mandat següent:

"Que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república"

I, tot seguit, ha afegit:

"Proposem que se suspenguin els efectes de la declaració d'independència unes setmanes per començar una etapa de diàleg"

Abans, en castellà, s'ha adreçat al conjunt dels ciutadans de la resta d'Espanya:

   "No som uns delinqüents, no som bojos, no som colpistes, no som abduïts. "

Els ha demanat serenitat i respecte, i que facin un esforç per saber com s'ha arribat fins aquí. Ha assegurat que no tenen res contra els espanyols, però ha afegit que la relació entra Catalunya i Espanya no funciona.

Ha dit que la via constitucional ha humiliat constantment Catalunya -- amb la retallada de l'Estatut, amb lleis, amb sentències i amb la retallada d'inversions i anant en contra de la cultura i la llengua del país -- cosa que ha tingut un impacte profund, ha dit, en la societat de Catalunya. "Milions de ciutadans", ha assegurat "han arribat a la conclusió que la millor manera de continuar és que Catalunya es constitueixi com un estat".

Carles Puigdemont ha començat la seva compareixença amb un agraïment a totes les persones que van fer possible que el referèndum de l'1 d'octubre se celebrés.

També s'ha adreçat a les empreses per tranquil·litzar-les i els ha assegurat que governarà tenint en compte els 7'5 milions de ciutadans del país.

En acabar el seu discurs, només el diputats de Junts pel Sí han aplaudit el president.


El ple s'ha ajornat una hora
 

El discurs de Puigdemont ha durat aproximadament mitja hora, però s'ha fet esperar. Havia de començar a les sis i, finalment, ho ha fet una hora més tard, a les set passades.

El ple havia quedat en suspens durant una hora a petició del mateix president Puigdemont. Davant de la sorpresa, els grups de C's i el PP han demanat que se suspengués totalment, cosa que ha estat rebutjada per la Junta de Portaveus.

La direcció de Junts pel Sí, amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras al capdavant, s'han reunit durant aquesta hora amb diputats de la CUP. També hi era la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. A la reunió s'hi han afegit, a últim moment, l'expresident de la Generalitat Artur Mas i l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert. Ha estat una reunió tensa perquè la CUP no era partidària de la suspensió de la declaració d'independència.

 

 

Aquest ple ha creat màxima expectació, nacional i internacional, perquè havia de desvetllar com Carles Puigdemont pensava aplicar els resultats del referèndum de l'1 d'octubre, enmig de les pressions de les entitats sobiranistes perquè declarés la independència i les que li han arribat demanant que no ho fes.

De fet, mai no s'havien acreditat tants periodistes i de tants països per seguir una sessió del Parlament: al voltant d'un miler de professionals de més de 120 mitjans.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut