Olivia Colman a la presentació de Wonka a Londres el novembre passat
Olivia Colman a la presentació de Wonka a Londres el novembre passat (EPTV/Ian West)

Olivia Colman denuncia la bretxa salarial al cinema: "Si em digués Oliver cobraria molt més"

Només hi ha dues actrius entre els 10 actors més ben pagats de Hollywood, segons el rànquing de la revista Forbes

L'actriu britànica Olivia Colman, guanyadora d'un Oscar per "La favorita" i d'un Emmy per "The Crown", ha tornat a denunciar la bretxa salarial que encara hi ha a Hollywood entre homes i dones després d'anys de lluita per l'equiparació salarial i de les reiterades denúncies contra el masclisme en aquesta indústria.

Ho ha fet en una entrevista amb la periodista Christiane Amanpour a la CNN, on ha assegurat que, si fos Oliver Colman en comptes d'Olívia, cobraria molt més:

"No em facis parlar de bretxa salarial, però els homes guanyen més perquè s'acostumava a dir que atreien més públic, cosa que fa dècades que no és veritat. Però encara es fa servir això com a excusa per no pagar el mateix a les dones que als seus col·legues coprotagonistes homes." 

"Soc molt conscient que si fos Oliver Colman cobraria molt més del que cobro", ha insistit l'actriu, que ha xifrat la diferència salarial entre actors i actrius en un "12.000% de diferència". "Fes números", ha conclòs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNN (@cnn)


Només dues dones entre els actors més ben pagats el 2023

La denúncia de Colman es confirma amb la llista dels 10 actors i actrius més ben pagats de Hollywood el 2023, publicada per la revista Forbes, on només hi ha dues dones: Margot Robbie, protagonista de Barbie --la pel·lícula més taquillera de l'any-- i Jennifer Aniston --en sisena posició, tot i ser coprotagonista d'Adam Sandler, al número 1, a "Criminales a la vista" de Netflix--.

Fotomuntatge dels actors Adam Sandler, Margot Robbie i Tom Cruise
Adam Sandler, Margot Robbie i Tom Cruise van ser els actors de Hollywood més ben pagats el 2023 (EPTV/ NETFLIX/ WARNER/ PARAMOUNT)

Aquesta és la llista dels 10 més ben pagats de Hollywood l'any passat:

  • Adam Sandler, 73 milions de dòlars, sobretot per dues produccions de Netflix.
     
  • Margot Robbie, 59 milions de dòlars, sobretot gràcies al seu paper protagonista a Barbie, però també per altres feines com a actriu i productora.
     
  • Tom Cruise, 45 milions de dòlars.
     
  • Ryan Gosling, coprotagonista a Barbie, i Matt Damon --"Air" i "Oppenheimer"--, comparteixen el 4t i 5è llocs, amb 43 milions de dòlars.
     
  • Jennifer Aniston, coprotagonista amb Adam Sanler a "Criminales a la vista" de Netflix, ocupa el 6è lloc amb 42 milions de dòlars.
     
  • Leonardo DiCaprio i Jason Statham comparteixen el 7è i 8è lloc, amb 41 milions de dòlars.
     
  • Ben Afleck estaria al 9è, amb 38 milions de dòlars.
     
  • Denzel Washington tanca la llista, amb 24 milions de dòlars recaptats el 2023.


Tot i que hi ha un petit grup d'actors i actrius que estan molt ben pagats, el 86% dels 160.000 membres del Sindicat d'Actors guanyen menys de 26.500 dòlars (24.000 euros) a l'any, segons dades de l'organisme recollides pel New York Times arran de la vaga d'actors que hi va haver a Hollywood l'any passat per reivindicar un nou conveni. 

I només 30 de les 100 pel·lícules més taquilleres del 2023 van comptar amb dones o noies en els papers principals, per sota del 44% del 2022  anterior i la més baixa de gairebé una dècada, segons un estudi publicat aquest febrer sobre desigualtats de gènere, raça, ètnia i edat dels protagonistes en les pel·lícules més populars dels últims 15 anys.

 

 

ARXIVAT A:
CinemaBretxa salarial
Anar al contingut