Més de 400 morts a l'Iran per un terratrèmol de magnitud 7,3

El sisme ha tingut lloc a l'oest del país, a la frontera amb l'Iraq, on ha causat almenys 7 morts
Més de 400 morts a l'Iran per un terratrèmol de magnitud 7,3
Teheran

Més de 400 morts a l'Iran per un terratrèmol de magnitud 7,3

El sisme ha tingut lloc a l'oest del país, a la frontera amb l'Iraq, on ha causat almenys 7 morts
Redacció Actualitzat
Un grup de damnificats reunits al voltant d'un foc a Pole-Zahab, a la província de Kermanshah (EFE)

Un grup de damnificats reunits al voltant d'un foc a Pole-Zahab, a la província iraniana de Kermanshah (EFE)

Més de 400 persones han mort aquest diumenge, i més de 6.000 han resultat ferides, a la província de Kermanshah, a l'oest de l'Iran, just a la frontera amb l'Iraq, segons l'últim balanç fet públic per Behnam Saïdi, el cap adjunt de la cèl·lula de crisi. El Centre Sismològic de l'Iran, que depèn de la Universitat de Teheran, ha informat d'un terratrèmol de magnitud 7,3 en l'escala de Richter i a 11 quilòmetres de profunditat a la localitat d'Azgale.

Una trentena de rèpliques, algunes de magnitud 4,5, s'han sentit en diverses províncies iranianes, inclosa la capital, Teheran.

El director dels Serveis d'Emergència, Pir Hosein Kolivand, ha explicat a diversos mitjans oficials que el tall d'algunes carreteres locals està dificultant les tasques de rescat. Les comunicacions telefòniques i el sistema elèctric també han quedat molt malmesos.

Les poblacions més afectades han estat Ghasr Shirin, Sarpul i Azgale.

 

La xifra de víctimes ha anat augmentant amb el pas de les hores, i el viceministre de Sanitat, Qasem Yan Babaie, ha explicat a l'agència oficial de notícies IRNA que és molt probable que continuï augmentant a mesura que es vagi tenint més informació.

Els habitants han sortit als carrers davant el temor que s'ensorrin els edificis, i fins a la zona s'han desplaçat nombroses ambulàncies.

L'organització de gestió de crisi de l'Ajuntament de Teheran ha demanat a la població tranquil·litat i ha confirmat que els òrgans de seguretat i els serveis sanitaris estan en alerta.

 

L'Iran té una gran activitat sísmica. El terratrèmol més greu fins avui va passar el juny de 1990, quan van perdre la vida 37.000 persones en diversos pobles del nord del país.

Un altre sisme registrat el desembre del 2003 a la província meridional de Kerman es va saldar amb 31.000 morts.

Segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS), el sisme ha passat a les 21.18 hora local (18.18 GMT) a prop de la ciutat iraquiana de Halabja, a la regió del Kurdistan on, segons ha informat el govern d'aquesta regió autònoma, ha causat almenys 7 morts i 201 ferits.

En concret, quatre persones han mort a la localitat de Darbandijan, a prop de la frontera iraniana, dues més a Karamian i una a Suleimaniya, segons ha informat el ministeri regional de Salut. A més, hi ha 201 persones hospitalitzades i 120 més ateses per atacs de pànic.

 

Els militars espanyols a l'Iraq, sans i estalvis

L'Estat Major de la Defensa ha informat que el terratrèmol "no ha afectat" el contingent de militars espanyols desplegat a l'Iraq en l'operació "Inherent Resolve" de la coalició internacional que lluita contra Estat Islàmic. Es tracta de 531 efectius, la majoria dels quals són a la base Gran Capitán de Besmayah, a uns 40 quilòmetres de Bagdad.