Barcelona

L'article 155 deixa tocada la partida de la lluita antiterrorista dels Mossos

Balanç del 155 als Mossos, sis mesos després que s'instaurés

Fàtima LlambrichActualitzat

L'aplicació del 155 i la falta de govern està afectant algunes de les partides més sensibles dels Mossos. Segons fonts consultades per TV3, o bé s'han reduït o bé s'han congelat. I entre les partides afectades, la lluita antiterrorista.

La destitució del major Trapero com a cap del cos dels Mossos d'Esquadra i el nomenament, en lloc seu, d'un dels comissaris amb qui compartia prefectura, Ferran López, ha estat el cop visible del 155 dins la policia de Catalunya.

 


Desmuntar l'estructura, primer, però intentar no moure peces visibles, després, ha estat l'estratègia del Ministeri de l'Interior per demostrar domini sobre el cos dels Mossos sense imposar-se en les decisions.

Segons ha pogut saber TV3, Juan Antonio Puigserver, responsable des del 155 de la Conselleria d'Interior, no qüestiona els operatius que es dissenyen des de la prefectura; supervisa, firma i rep informació. En este sentit, el Ministeri va habilitar un canal de comunicació directa d'Egara a Madrid des del primer dia.

No es donen ordres, però la Secretaria d'Estat sí que hauria deixat anar algun suggeriment, en previsió, per exemple, de talls ferroviaris o d'autopistes. L'última paraula recau en Ferran López, el que està més reservat. El que s'ha habilitat un espai on tenia el despatx el comissari Piqué, ja mort, per no instal·lar-se a la cadira del major Trapero, que ha quedat buida.

Notícia relacionada: El Ministeri de l'Interior destina Trapero a tasques administratives

Notícia relacionada: Trapero, a judici per sedició i pertinença a organització criminal pel 20S i l'1-O


El 155 implica que no disposen de diners dels Fons Reservats, és a dir, que els Mossos ara no tenen capital per posar un agent encobert en una investigació. En este sentit, se'n ressent la comissaria d'Informació, la que porta investigacions per terrorisme.

Des del 155, han hagut de comprar més d'un centenar de cotxes, són els vehicles als quals s'ha acabat el rènting, un rènting que no es pot renovar.

Els fons de contingència estan congelats. Són, per exemple, per fer front a la lluita antiterrorista. Sí que han autoritzat la compra de munició de 9 mil·límetres per a les pistoles i subfusells i també la del calibre 5,56 per als fusells d'assalt, una munició que s'havia demanat a finals del 2016. Molt abans del 155.

I, mentrestant, dos persones tradueixen cada dia, al castellà, tota la informació dels Mossos que s'ha de facilitar a Madrid, que, en resum, és gairebé tota la informació.

Vídeo relacionat: David Torrents (mosso en excedència), al FAQS: "Els Mossos hem estat seguits per la Policia i la Guàrdia Civil"

ARXIVAT A:
Article 155
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut