L'Acadèmia Sueca no concedirà el Nobel de Literatura per l'escàndol d'abusos sexuals

L'últim mes han dimitit sis integrants de l'Acadèmia per l'escàndol d'abusos sexuals protagonitzat pel marit d'una acadèmica

RedaccióActualitzat

L'Acadèmia Sueca ha anunciat aquest matí que no concedirà el Premi Nobel de Literatura aquest 2018.

La decisió s'ha pres després de la polèmica sorgida per les denúncies per assetjament sexual del marit d'una de les integrants de l'Acadèmia del Nobel i està motivada, segons informa la mateixa entitat, per la pèrdua de confiança del món exterior cap a l'Acadèmia. 

L'últim cop que es va deixar de concedir el Premi Nobel de Literatura va ser l'any 1943, en plena Guerra Mundial.

La institució es va quedar sense quòrum per al Nobel de Literatura a mitjan mes d'abril, quan l'acadèmica Sara Stridsberg va renunciar al càrrec. Era la sisena dimissió de l'organisme en només un mes. També havia dimitit Sara Danius, la secretària permanent de l'Acadèmia.

 

Ara, al comitè que estudia els candidats a rebre el Nobel de Literatura només hi ha ocupats 10 dels 18 seients, perquè ja hi havia dos membres que boicotejaven el Premi per altres motius des de feia anys. Segons els estatuts dels Premis Nobel, amb aquesta xifra ni hi ha prou quòrum per triar, amb garanties, nous membres.

Una de les acadèmiques dimissionàries és Katarina Frostenson. El seu marit, el dramaturg i fotògraf francès Jean-Claude Arnault, ha estat acusat d'haver fet servir la seva posició per abusar d'almenys 18 dones entre els anys 1997 i 2007.

Va ser el novembre, enmig de la campanya #MeToo, que aquestes dones van denunciar anònimament Jean-Claude Arnault al diari "Dagens Nyheter". Per afegir més gravetat al tema, els abusos haurien passat als despatxos de l'Acadèmia o en luxosos apartaments que la institució té a París i Estocolm.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut