Barcelona

Els Mossos s'integraran al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme abans d'un mes

És el principal acord entre Generalitat i Estat a la Junta de Seguretat

RedaccióActualitzat

Estat i Generalitat s'han reunit aquest migdia a Barcelona en el marc de la Junta de Seguretat. El principal acord ha estat una llarga reivindicació de la policia catalana, que es va convertir en urgent arran dels atemptats del 17 d'agost de l'any passat.

Finalment, els Mossos d'Esquadra s'integraran al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, el que es coneix com a CITCO, abans d'un mes. Es tractarà d'una integració permanent, efectiva i plena.

Quim Torra ha presidit la reunió amb el ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, en què també han participat el conseller d'Interior, Miquel Buch, i altres autoritats dels governs català i espanyol.

Coincideixen que cal prioritzar la convivència

A la roda de premsa conjunta posterior, que han fet el ministre i el conseller, també s'ha parlat d'un dels temes que més expectació havien generat, la polèmica pels llaços grocs als carrers, però sense entrar en el fons de si s'han de retirar o no.

 

En aquest punt, han coincidit que cal prioritzar la convivència i la seguretat ciutadana, que han volgut deixar clar que és la seva prioritat. Grande-Marlaska i Buch consideren també que s'ha d'assegurar la neutralitat al carrer, però sense concretar com.

"Tenim l'obligació i el deure que els espais siguin per trobar-se i que no els monopolitzi ningú."

"Els espais de convivència han de ser uns espais de convivència i trobada. I no de desavinença. Com s'articularà? Doncs degudament. Primer els Mossos d'Esquadra, com ja hem establert. Ells tenen els paràmetres de garantir aquest ordre públic, aquesta seguretat pública en primer lloc. I torno a dir el meu convenciment que així serà."

Des del govern català, pèro, el conseller Buch ha volgut remarcar que "el govern no considera que hi hagi un problema de convivència" i ha instat a no caure en les provocacions.

"Des de la conselleria d'Interior no considerem que tinguem un problema de convivència. No ho considerem. Sí que és cert que, especialment a partir de la segona quinzena d'agost i arran d'unes crides d'un partit polític determinat, sí que és veritat que hi ha hagut més fets en els quals diguem que han creat més activitat en aquest aspecte."

Buch ha assegurat que els Mossos són els que hi han d'intervenir si "algú busca alguna cosa més que no sigui tenir un debat obert".

 

L'escull de si s'havien d'incloure o no els llaços grocs a l'ordre del dia va quedar resolt gràcies a la fórmula que han trobat les dues parts: el primer punt era bicèfal i, sota el paraigua d'"anàlisi de la seguretat pública a Catalunya", cada govern hi exposava el que volia.

És aquí on l'executiu espanyol havia decidit abordar la convivència a l'espai públic i parlar dels llaços, mentre que el govern català havia demanat que es parlés de l'increment de morts a les carreteres en accidents de trànsit.

Petició de dues promocions de Mossos

En la reunió, de dues hores, el govern català ha traslladat la petició de dues promocions de 750 agents dels Mossos d'Esquadra, el 2019 i el 2020. El ministre de l'Interior diu que no hi pot donar encara resposta perquè encara ha de fer aquest plantejament a altres departaments, com el d'Economia.

Entre altres punts pendents, ha quedat l'accés de la policia catalana a l'òrgan de policies europees, Europol, un tràmit més complicat.

Pel que fa al mig miler d'antidisturbis que vindran a Catalunya per a la Diada i l'1-O, el ministre de l'Interior ha assegurat que no són per menystenir ningú.

 

Entre els altres punts preestablerts també hi havia valorar l'amenaça terrorista a Catalunya, posar en marxa el Comitè de Coordinació Policial i la constitució de la comissió mixta entre els dos governs, acordada a la Junta de Seguretat del juliol del 2017.

Totes les parts han destacat la cordialitat de la trobada.

ARXIVAT A:
Policia NacionalPolicialProcés catalàQuim TorraPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut