Barcelona

Els Mossos s'uniran a l'organisme que combat el terrorisme i el crim organitzat

És l'acord que ha sortit de la Junta de Seguretat de Catalunya, reunida al Palau de la Generalitat després de vuit anys de no fer-ho

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra s'integraran al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), i a la mesa de valoració de l'amenaça terrorista. És l'acord que ha sortit de la Junta de Seguretat de Catalunya, que s'ha reunit al Palau de la Generalitat després de vuit anys de no fer-ho. 

Sobre la petició que se'ls permeti accedir a la base de dades de l'Europol, s'ha decidit que crear una comissió mitxa per analitzar-ne la viabilitat. 

La trobada ha durat gairebé dues hores, ha estat cordial i ha permés acordar qüestions importants com ara la integració del mossos en diversos òrgans de la policia estatal.

En roda de premsa al final de la reunió, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha afirmat que l'acord comporta un canvi de paradigma, per la presència de la policia catalana a les taules estatals. 

"Feia més de vuit anys que no havíem tingut ocasió de reunir un organisme, la Junta de Seguretat de Catalunya, que és important, que està a l'Estatut i que, en aquests moments, no era operativa. Avui s'ha trencat el gel."

Per la seva part, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha destacat que la reunió mostra la col·laboració policial a Catalunya: 

"Ha estat possible la Junta de Seguretat perquè la normalitat constitucional es manté i, sobretot, perquè és la millor prova que tenim del clima de coordinació i col·laboració que presideix l'activitat policial entre les forces i cossos de seguretat de l'Estat i els Mossos."

També s'ha decidit constituir una comissió mixta per incloure la policia catalana en les persecucions transfronteres en calent, o l'accés a les bases de dades d'ambdós cossos policials, el dels Mossos i el de la policia estatal.

En contrapartida, la policia i la Guàrdia Civil que operen a Catalunya accedeixen a les operatives del 112 que depenen de la Generalitat. 

El president de la Generalitat ha fet d'amfitrió d'una reunió que s'ha pogut fer després que Puigdemont es mostrés disposat a convocar-la unilateralment si el govern Rajoy s'hi negava.  

 

 

En la reunió hi ha assistit el delegat el govern espanyol, Enric Millo. 

Tot plegat són qüestions que ja estan encarrilades al País Basc, després que ara fa poques setmanes s'hi va reunir aquest mateix organisme.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut