Barcelona

Justícia elabora la llista de presos candidats a sotmetre's a la castració química

Catalunya serà pionera a l'estat espanyol en l'aplicació de la castració química a delinqüents sexuals. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha avançat que ja s'està estudiant quins presos compleixen les condicions idònies per acollir-se a aquesta teràpia, que serà voluntària i reversible. El tractament consisteix en un tractament farmacològic que inhibirà el desig sexual i que farà de complement a la teràpia psicològica. Un comitè d'experts ja havia recomanat la inhibició sexual com a mètode per reduir la reincidència en aquest tipus de delinqüents.

Actualitzat
Montserrat Tura, consellera de Justícia del govern, ha recordat que la comissió d'experts encarregada d'estudiar la problemàtica de la reincidència en els delinqüents sexuals ja recollia com una de les propostes el tractament farmacològic d'inhibició sexual. Tura ha explicat que en aquests moments els equips de tractament de cadascuna de les presons catalanes "estan analitzant la idoneïtat o no, en cadascun dels casos, per iniciar aquesta teràpia", tenint en compte si els condemnats per agressió sexual "estan arribant al final del compliment de la condemna".

En declaracions en una entrevista radiofònica, la consellera ha ressaltat que es tracta d'un tractament reversible i que només s'aplicarà quan el delinqüent s'hi avingui, ja que "està prohibit expressament per la Constitució" introduir canvis corporals en el marc del sistema penitenciari. A més, serà un complement de la teràpia psicològica que normalment segueixen els presos per delictes d'aquesta mena.

El tractament és farmacològic i redueix la producció de testosterona, de manera que elimina el desig sexual, però només mentre dura el tractament, ja que quan s'abandona la libido reapareix. Tura ha indicat que aquest tipus d'inhibidors poden donar "una certa seguretat" als condemnats "que no tindran aquest desig irrefrenable d'actuació patològica". És per això, segons la titular de Justícia, que "ha de ser efectivament comprès per la persona que prendrà aquesta substància i acceptat com una ajuda en el seu procés de rehabilitació".

El debat sobre la utilitat de l'anomenada castració química -el govern espanyol també n'està estudiant l'aplicació- per als delinqüents sexuals ve de llarg i Catalunya serà la primera comunitat de l'Estat que l'aplicarà, seguint el consell d'una comissió d'experts, que, tot i això, va desestimar el terme "castració química" per denominar aquest tractament. Tura també ha volgut "dessacralitzar" la denominació i ha recordat que el fàrmac es va descobrir casualment durant la investigació per curar un tipus de càncer de pròstata.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut