El comissari europeu de l'Agenda Digital, Günther H. Oettinger, entrega el Premi Europeu Banda Ampla 2015 a la Fundació guifi.net (ACN)
El comissari europeu de l'Agenda Digital, Günther H. Oettinger, entrega el Premi Europeu Banda Ampla 2015 a la Fundació guifi.net (ACN)
Brussel·les

Guifi.net, una xarxa innovadora de telecomunicacions premiada per la Unió Europea

Es tracta d'una iniciativa ciutadana on les persones interessades promouen i inverteixen a fer una infraestructura que els garanteix un accés a internet de qualitat a un preu just

RedaccióActualitzat

La Unió Europea ha atorgat el Premi Europeu de Banda Ampla a una empresa catalana innovadora en el camp de les telecomunicacions. Es tracta de la iniciativa Guifi.net, una fundació que trenca del tot amb la manera de fer de les grans operadores i que en només deu anys s'ha convertit en un dels grans referents com a xarxa lliure de telecomunicacions.

Guifi.net va començar a desenvolupar-se el 2004 a Gurb, a Osona. Va néixer com a iniciativa ciutadana que mitjançant enllaços sense fils aconseguia fer arribar l'accés a internet a llocs remots on no arriben les grans operadores. Des de llavors, aquesta xarxa no ha parat de créixer i, de fet, en els últims anys, ha incorporat trams de xarxa amb fibra òptica i ha acabat desenvolupat un model basat en l'economia col·laborativa.

Es tracta, doncs, d'una alternativa per estendre l'accés a internet d'una manera més justa. D'aquesta manera, les persones interessades promouen i inverteixen a fer una infraestructura que els garanteix un accés a internet de qualitat a un preu just. La xarxa, que compta amb la Llicència Comuns XOLN, és oberta per evitar la dependència, lliure per evitar restriccions i neutral respecte als continguts i la tecnologia.

Actualment, la fundació, guardonada per la Comissió Europea, ja compta amb un total de 30.000 usuaris a Catalunya.

Anar al contingut