El raper Pablo Hasel és a la presó des de fa dos anys i mig (ACN/Laura Cortés)

Estrasburg avala la sentència contra Hasél: "No es pot considerar desproporcionada"

El raper va ser condemnat a 2 anys de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona i a les institucions de l'Estat

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha declarat inadmissible el recurs del raper Pablo Hasél per la condemna de 2 anys de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona i a les institucions de l'Estat. En la sentència publicada aquest dijous, el tribunal amb seu a Estrasburg considera que la sentència dels tribunals espanyols, i la condemna a presó, "no va ser desproporcionada" i que el recurs del raper "no té fonaments".

Segons el TEDH, l'Audiència Nacional va tenir en compte en la condemna la jurisprudència del mateix tribunal. En el recurs, Hasél al·legava que s'havia violat el seu dret a la llibertat de pensament i consciència, a la llibertat d'expressió, el dret a reparació i que s'havia limitat l'ús dels seus drets.

En la sentència, el TEDH apunta que l'Audiència Nacional va tenir tots els fets en compte per dictar la sentència amb un "equilibri dels interessos implicats", entre ells el dret a la llibertat d'expressió. Per això, Estrasburg no considera que s'hagi violat la llibertat d'expressió del raper, tal com ell al·legava.

En concret, Estrasburg recorda que Hasél va presentar un recurs el 25 de maig del 2021 on argumentava que s'havia vulnerat la seva llibertat d'expressió "com a càstig per silenciar-lo".

El Tribunal assegura que "està d'acord" amb l'afirmació dels jutges espanyols que els comentaris i cançons del raper "incitaven al suport al terrorisme".

"Les declaracions estaven a l'abast d'audiències àmplies i tenien la capacitat de comportar conseqüències nocives".

Així, el TEDH creu que la valoració de la justícia espanyola va ser "raonable i proporcionada".

D'altra banda, Estrasburg defensa que si Hasél no hagués tingut condemnes prèvies, no hauria entrat a presó per aquesta condemna.

L'Audiència Nacional va condemnar Hasel a dos anys de presó, però la sala d'apel·lacions va rebaixar la pena a nou mesos.

El cantant, a la presó de Ponent a Lleida des de febrer de 2021, va ser condemnat pel contingut de missatges publicats al seu compte de Twitter/X i per la lletra d'una cançó sobre el rei emèrit. També per agredir un periodista de TV3 i per agredir un testimoni en un judici contra un agent de la Guàrdia Urbana de Lleida.

 

ARXIVAT A:
JudicialPablo Hasél
Anar al contingut