El Suprem manté els indults de Sànchez i Cuixart en rebutjar els recursos de Vox i Ciutadans

El tribunal considera que els partits polítics no tenen legitimitat per presentar els recursos contra els indults

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha tombat els tres recursos de Vox i Ciutadans contra els indults que el govern de Pedro Sánchez va concedir el 2021 als condemnats pel procés.

Les impugnacions se centraven en els indults de l'expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart i l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana Jordi Sànchez. A tots dos se'ls va perdonar la condemna de nou anys de presó pel delicte de sedició.

Els magistrats entenen que no tenen legitimitat per presentar aquest recurs i ni tan sols ha entrat a valorar els seus arguments.

En un primer moment, el gener del 2022, el Suprem va determinar que el PP, Ciutadans i Vox no estaven facultats per recórrer els indults, perquè consideraven que no tenien un interès legítim.

Tot i això, el maig d'aquell mateix any, i després d'un canvi de composició de la Secció Cinquena, els magistrats van rectificar i van decidir estudiar els recursos de les formacions polítiques, a l'espera de determinar en el moment de la sentència si els podien presentar o no.

Els encarregats d'estudiar la validesa de la mesura aprovada el 2021 han estat els magistrats de Secció Cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa Wenceslao Olea, Inés Huerta, Ángel Arozamena i Ángeles Huet.

També forma part d'aquesta secció l'expresident del Suprem Carlos Lesmes, que s'ha abstingut de participar en el debat.
 

Els casos de Junqueras, Romeva, Turull i Bassa

La decisió que s'ha pres aquest dijous pels casos de Sánchez i Cuixart deixa entreveure, sens dubte, què pot passar amb els indults dels altres presos del procés pendents de recursos. 

Són una trentena pendents de revisar. Els jutges no s'han pronunciat sobre que els presentats pel PP i l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya la tardor del 2017, Enric Millo.

Encara no hi ha data per a les deliberacions sobre els indults de l'exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa.

Per altra banda, el Suprem ja va acordar el maig passat l'arxiu dels recursos interposats contra els indults a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull, en considerar que havien perdut el seu objecte per la derogació del delicte de sedició al qual van ser condemnats.

La decisió del Suprem arriba enmig de les converses del PSOE i Sumar amb ERC i Junts per investir Pedro Sánchez, en què la reivindicació d'una amnistia s'ha obert camí en les darreres setmanes.

En una entrevista a TV3, el mateix Jordi Sánchez ha apuntat, precisament, el seu temor que el Suprem pretengui aprofitar l'anàlisi dels indults per intentar influir en el debat obert en les negociacions per formar govern a Espanya.
 

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàSedicióJordi SànchezJordi CuixartTribunal Suprem Indults
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut