congrés
Imatge d'arxiu d'un ple del Congrés dels Diputats

El PSOE s'assegura els pressupostos amb el suport d'EH-Bildu, i ERC es fa pregar

Els republicans han pactat una transferència de 900 milions d'euros perquè la Generalitat construeixi infraestructures de titularitat estatal

RedaccióActualitzat

El govern espanyol té assegurada l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2023 perquè ja disposa de la majoria absoluta de vots a favor, 175, al Congrés dels Diputats.

Són els 120 del PSOE, els 33 d'Unides Podem, els 6 del PNB, els 5 d'EH-Bildu, els 2 de Coalició Canària, els 2 de Més País, i els 4 del PDeCAT, de Compromís i del Partit Regionalista de Cantàbria.

 

En contra hi votaran els 89 del PP, els 52 de Vox, els 10 de Ciutadans, els 4 de Junts i els 2 de la CUP, mentre que també està pendent de definir-se el diputat de Terol Existeix.

L'últim partit a anunciar el suport ha estat EH-Bildu, després de pactar un document de 10 punts, entre els quals hi ha la gestió autonòmica dels nous impostos a la banca i a les elèctriques.

L'acord també estipula que el govern espanyol es compromet a prorrogar el topall del 2% d'increment del lloguer fins al 31 de desembre del 2023.

A més, l'executiu transferirà la competència de Trànsit al govern de Navarra durant l'any que ve. Això significa que les competències de Trànsit i Seguretat Viària es retiraran a la Guàrdia Civil. En la sessió de control al Senat, Pedro Sánchez ha assegurat que els agents que vulguin continuar a Navarra podran fer-ho.

També destinarà 4,5 milions a les universitats basques i un milió d'euros a la digitalització de ràdios en euskera.

Fruit de l'acord, el govern espanyol prorrogarà un any més l'augment del 15% de les pensions contributives i es compromet a crear 1.200 places MIR durant el 2023, 200 més de les previstes al projecte de pressupostos.

La formació abertzale també ha aconseguit introduir una partida de 600.000 euros per a la creació d'un memorial a les víctimes del 3 de març a Vitòria durant el desallotjament de l'església de Zamarga, uns fets que el cantautor Lluís Llach va immortalitzar en la cançó "Campanades a morts".

Els diputats d'EH-Bildu Mertxe Aizpurua i Oscar Matute, al Congrés dels Diputats
Els diputats d'EH-Bildu Mertxe Aizpurua i Óscar Matute, al Congrés dels Diputats (EFE / Mariscal)

Suport del PDeCAT a canvi de la gratuïtat dels autobusos estatals

També ha anunciat el suport als comptes aquest dimarts el PDeCAT. Ho ha fet després d'acordar amb el govern espanyol la gratuïtat de totes les línies d'autobusos de concessió de l'Estat durant el 2023, tal com passa amb Renfe.

El portaveu dels nacionalistes al Congrés, Ferran Bel, ha explicat que l'acord inclou tant les línies com les parades. És a dir, en un trajecte Madrid-Barcelona de concessió de l'Estat, serà gratuït el trajecte complet, però també els trajectes entre parades intermèdies.

El PDeCAT també ha acordat amb l'executiu 86 esmenes en àmbits econòmics, culturals, esportius i socials.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel
El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel (ACN)

ERC pacta 900 milions per a infraestructures estatals

El diputat del BNG ha dit que s'abstindrà, mentre que els 13 d'ERC encara han de pronunciar-se, i si hi donessin el sí, permetrien al govern de Pedro Sánchez una àmplia majoria de 188 vots.

De fet, ERC està més a prop del sí que de l'abstenció, i ha anunciat que ha pactat amb el govern espanyol una transferència de 900 milions d'euros per executar infraestructures estatals.

El punt clau de l'acord és una esmena del PSOE i Unides Podem que introdueix als pressupostos un mecanisme per garantir que aquests diners s'invertiran a Catalunya.


ERC ho qualifica d'"espai de sobirania"

Ho ha celebrat el portaveu de pressupostos d'ERC al Congrés, Joan Margall, que ho ha qualificat d'"espai de sobirania que conquerim":

"L'establiment d'aquest mecanisme per garantir les inversions de l'Estat a Catalunya és una gran conquesta per corregir la desinversió històrica que pateixen els catalans i les catalanes."

384 milions aniran al Maresme, per a actuacions derivades de la cessió de la N-II, 250 milions a la millora de les connexions entre l'AP-2 i l'AP-7, 260 a l'Eix Pirinenc i la resta a altres infraestructures.

Malgrat aquest acord, ERC no ha definit encara el seu vot, i podria esperar a aquest dijous a fer-ho, que és quan el Congrés votarà les seccions dels pressupostos per separat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPressupostos Generals de l'Estat
Anar al contingut