Edifici on s'ubica la delegació del govern de la Generalitat a Brussel·les (ACN)
Edifici on s'ubica la delegació del govern de la Generalitat a Brussel·les (ACN)

El govern crearà un cos de funcionaris especialitzat en acció exterior

Amb la creació d'una escala de funcionaris especialitzats en relacions internacionals, la Generalitat vol desplegar al màxim les seves competències

RedaccióActualitzat

El govern crearà un cos d'acció exterior i Unió Europea per professionalitzar i apostar per l'especialització dels funcionaris de la Generalitat que es dediquen a les relacions internacionals.

L'executiu vol garantir que la Generalitat disposa de personal preparat amb coneixements i aptituds específiques per defensar els interessos de Catalunya davant els socis internacionals. La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, defensa que cal "desplegar al màxim" totes les competències que té la Generalitat per "actuar sense renunciar a cap espai ni a cap oportunitat".

Tot i que aquest cos especialitzat en relacions internacionals no podrà equiparar-se a un cos diplomàtic com els que tenen els estats, per accedir-hi caldrà fer unes proves específiques. La formació de les persones que en formaran part es farà "de la mà" de l'Escola d'Administració Pública.

La consellera ho ha anunciat en la inauguració de la jornada "Present i futur de l'acció exterior subestatal" organitzada per l'Institut d'Estudis de l'Autogovern i el Diplocat. Serret ha reivindicat que "l'actual govern continua defensant un projecte polític d'una república catalana".

El govern començarà aquest mes de maig els tràmits per elaborar l'avantprojecte de llei que doni empara al cos de funcionaris d'acció exterior. Es preveu que la llei arribi al Parlament a finals d'any o principis del 2024, i quedi aprovada aquesta legislatura.

Amb la creació d'aquesta escala específica de funcionaris, assegura Meritxell Serret, es vol enfortir el desplegament i l'acció exterior de l'executiu:

"Aquest cos d'Acció Exterior el que ha de fer és aquest salt endavant per seguir millorant encara més aquesta acció exterior, aquesta capacitat de fer relacions, de fer acords, de contribuir al projecte d'Unió Europea".

Tot i que el govern espanyol ha portat als tribunals l'acció exterior de la Generalitat diverses vegades, l'executiu de Pere Aragonès assegura que el desplegament d'aquest cos amb tasques diplomàtiques està emparat per l'actual llei d'acció exterior, vigent des del 2014.

 

ARXIVAT A:
Meritxell SerretGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut