Escut de la Generalitat a la façana del Parlament
Escut de la Generalitat a la façana del Parlament

Descobert un manuscrit que confirma el naixement de la Generalitat el 1359

El document, del segle XV, estava mal catalogat a l'Arxiu de la Corona d'Aragó

Xavier DuranActualitzat

Un manuscrit que estava mal catalogat a l'Arxiu de la Corona d'Aragó confirma que la Generalitat va néixer l'any 1359. El document, que recopila la normativa originària de la Generalitat de Catalunya, l'ha localitzat Pere Ripoll, doctor en Dret per la Universitat Pompeu Fabra.

El manuscrit, anomenat "Llibre dels vuit senyals", va ser escrit entre 1415 i 1425.

Ripoll va trobar el manuscrit mentre elaborava la seva tesi "Llibre dels Vuit Senyals (15th century): an Edition, Legal and Comparative Study", en la qual es proposava estudiar les institucions que van sorgir a tot Europa amb fins similars als de la Diputació del General o Generalitat de Catalunya. La tesi va obtenir al  juny la qualificació d'excel·lent "cum laude".

El nou doctor en Dret ha explicat que localitzar el llibre li va simplificar la feina:

"Ha facilitat estudiar la jurisdicció embrionària de la Generalitat amb un sol manuscrit, aspecte que fins ara s'havia de fer mitjançant la normativa dispersa generada durant segles."

La troballa permetrà estudiar el règim jurídic embrionari de la Generalitat. Es va escriure com a resposta a la incomprensió que la institució de la Diputació del General despertava en la dinastia dels Trastàmara, com ha explicat Ripoll en declaracions a Catalunya Ràdio:

"Pretenia mostrar una solidesa legal i base jurídica que no depenia del rei i que només podia ser modificada mitjançant el pacte entre els estaments i els reis. Era una institució separada de la monarquia".

La UPF ha assenyalat que el document compila les normes i la jurisdicció aprovades en les Corts Catalanes, que donaven poder a la institució en àmbits com l'autoorganització jurisdiccional i administrativa, les finances i els tributs, i li atorgava blindatge financer.

El llibre confirma la hipòtesi proposada per l'historiador Antonio de la Torre en un discurs llegit el 1923 a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. De la Torre, nascut a Còrdova i estudiós de les institucions polítiques de València i Barcelona, situava el naixement de la Diputació del General el 1359, mentre la historiografia romàntica fixava la data en el 1289. El manuscrit ara descobert, però, té en compte els primers símptomes d'autonomia de 1289 i 1291. 

Ripoll també afirma que l'estudi del llibre "ha permès situar la Generalitat dins de les famílies d'institucions de poder sorgides a Europa com a promotores d'un procés d'emancipació", cosa que "reafirma alguns dels seus trets més extraordinaris com a institució estamental separada del poder reial".

Tomàs de  Montagut, professor de Dret de la UPF i codirector de la tesi, també ha valorat la importància del manuscrit:

"Evidencia que Catalunya era una monarquia dualista, on el monarca havia de pactar amb les Corts, i les normes que blindaven aquest pactisme jurídic es troben en el llibre."

La troballa s'emmarca en el doctorat industrial de la UPF i l'Editorial Barcino. Aquest última publicarà el 2019 una edició del manuscrit que inclourà un estudi introductori sobre el procés d'investigació i de localització, una anàlisi de la normativa de les fonts i de tots els aspectes al voltant de l'aparició del "Llibre dels vuit senyals" i la seva transcripció.

 

Anar al contingut