A la plaça Pau d'Altea (Alacant) s'han dut a terme registres domiciliaris.
A la plaça Pau d'Altea (Alacant) s'han dut a terme registres domiciliaris.
Barcelona

Desarticulen una xarxa que facilitava en 24 hores l'entrada il·legal d'iranians a Espanya

La Guàrdia Civil ha desarticulat una xarxa criminal que operava a Catalunya i a l'arc Mediterrani i que introduïa immigrants il·legals d'origen iranià a Espanya en un termini de 24 hores a canvi d'una suma de 30.000 euros. La xarxa s'ha desarticulat gràcies a una operació desenvolupada a les províncies de Barcelona, Alacant i València.

Actualitzat
L'organització delictiva havia operat a Romania, s'havia desplaçat a Bèlgica i finalment havia traslladat la base d'operacions, majoritàriament, a la zona de Catalunya i l'arc Mediterrani.

L'operació de la Guàrdia Civil ha acabat amb la detenció de nou persones com a presumptes responsables de l'organització, que permetia als seus membres col·locar de manera clandestina persones al país de destí en menys de 24 hores. Operaven en països d'Europa (Bèlgica, Romania, Grècia, Àustria, Bulgària i Irlanda), d'Àsia (Iran, Afganistan i Turquia) i Amèrica del Nord (Canadà).

Durant els anys que la xarxa ha estat en funcionament, es calcula que un mínim de 1.500 persones han entrat de forma irregular a Espanya gràcies a la seva intervenció. En tots els casos, eren persones d'origen iranià i algunes d'origen afganès que tenien també com a destí final altres països de la UE i, en menys grau, el Canadà.

A canvi de 30.000 euros que havien de ser abonats a l'organització, les persones rebien bitllets d'avió, documentació falsa, allotjament, menjar i roba, entre d'altres materials, segons ha informat la Guàrdia Civil. Es calcula que el benefici de l'activitat que duia a terme l'organització criminal podria arribar a diversos milions d'euros.

El "modus operandi" de la xarxa consistia a instruir els immigrants perquè adoptessin un estil de vestir europeu i se'ls donava documents de viatge de països de l'espai Schengen, per no aixecar sospites dels policies dels aeroports.

Un pis patera

El registre de diversos domicilis ha permès localitzar un pis patera a Altea (Alacant), on s'allotjaven un total d'onze immigrants de nacionalitat iraniana, entre els quals hi havia dos menors d'edat.

En altres pisos registrats s'han pogut confiscar diversos passaports falsos de països de la UE, un dispositiu per manipular documents de viatge, set equips informàtics, dispositius d'emmagatzematge electrònic de dades, telèfons mòbils i una arma curta simulada.
Anar al contingut