Manifestació de la Diada del 2022 a Barcelona (Europa Press / Pau Venteo)
Eleccions generals 2023

Del 51% al 28% en dos anys: com les generals fan que el vot independentista toqui fons

ERC perd més de la meitat dels vots des del 2017 i Junts obté els pitjors resultats de la història al Congrés dels Diputats (comparant-los amb tots els anys de CiU)

Xavi RossinyolActualitzat

En només dos anys, els partits independentistes han passat de superar el 50% dels vots a quedar-se en el 28%. L'ampli triomf del PSC el 23J i els bons resultats de Sumar-En Comú Podem i del PP han deixat ERC i Junts en la quarta i cinquena posició, i la CUP sense cap diputat al Congrés.

Diumenge, amb l'escrutini, el retrocés de l'independentisme es va fer molt evident a simple vista, però una anàlisi més detallada de les dades certifica que els resultats d'ERC, Junts i la CUP arriben en algun cas a mínims històrics.


Del 51% al 28%

Des de l'1-O, el vot a partits independentistes va arribar al màxim percentatge el 14 de febrer del 2021 en les últimes eleccions al Parlament de Catalunya. ERC, Junts, la CUP i el PDeCAT van superar per primer cop la barrera del 50% dels vots: en concret, van arribar al 50,77%. (L'ANC i el Consell de la República sempre s'han referit al 52% dels vots, perquè hi afegeixen els vots a altres partits sense representació, com el PNC, treuen dels comptes els vots en blanc, els surt 51,57%, i ho arrodoneixen al 52%.)

A les municipals del 28M, el percentatge de vot independentista va baixar fins al 41,96%, i el 23J es va desplomar fins al 28,02%.

 

ERC perd gairebé la meitat dels vots

Des de les últimes eleccions generals, el novembre del 2019, ERC és el partit que més vots ha perdut: gairebé la meitat. Però la pèrdua de vots no és exclusiva de les eleccions espanyoles: a cada convocatòria electoral des de llavors, els republicans han perdut votants, perquè s'han abstingut o perquè han triat altres candidatures.

Junts i la CUP no venien de tan amunt, però, tot i això, se situen també en mínims des de l'1-O.

 

Junts: el pitjor resultat de la història al Congrés

Junts es va quedar el 23J amb un 11,16% dels vots a Catalunya. Mai CiU ni les candidatures predecessores i successores havien obtingut un percentatge de vot tan baix en unes eleccions generals. Fins diumenge, el pitjor resultat històric havia estat l'abril del 2019, amb Jordi Sànchez i la candidatura de Junts per Catalunya, que va obtenir un 12,08% dels vots i 7 escons. El màxim, el va celebrar Miquel Roca el 1989, amb 18 diputats, un 32,6% i més d'un milió de vots.

Per territoris, Junts ha tocat fons a Barcelona, Tarragona i Girona.

 

ERC i Junts, empatats a escons per primer cop

Gabriel Rufián va celebrar la nit electoral que ERC fos la primera força dins de l'independentisme al davant de Junts. I això és cert en nombre de vots: els republicans van superar la candidatura de Miriam Nogueras per més de 70.000 vots (462.883 a 392.634). Però les dues forces han empatat en escons: en tenen 7 cadascuna, i això és la primera vegada que passa al Congrés dels Diputats.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCCUPPDeCATEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut