José Bono, en una imatge d'arxiu.
Bono critica la política lingüística a Catalunya.
Madrid

Bono veu Catalunya a les portes de la independència i en culpa el PSC

L'exministre de Defensa i expresident del Congrés José Bono és del parer que Catalunya està "a les portes de la independència", la qual cosa li causa una enorme tristesa, segons ha dit. Però ha anat més enllà i ha identificat els culpables d'aquesta situació a Catalunya. Diu que el PSC té "gran part de culpa" pels anys que va governar al costat d'ERC.

RedaccióActualitzat
L'exministre de Defensa i expresident del Congrés José Bono és del parer que Catalunya està "a les portes de la independència", la qual cosa li provoca una enorme tristesa, segons ha dit. Però ha anat més enllà i ha identificat els culpables d'aquesta situació a Catalunya. Diu que el PSC té "gran part de culpa" pels anys que va governar al costat d'ERC.
 
"El què ha fet el PSC des del meu punt de vista no té nom", ha dit en declaracions a Cuatro. Per a l'exministre, quan a Catalunya governava CiU "no es dedicava a la independència" i la "culpa" dels socialistes catalans rau amb l'aliança amb republicans per governar del 2003 al 2010.
 
En aquest context, Bono creu que no cal estranyar-se que "aquest sentiment d'independència hi hagi crescut", fins al punt que la cadena humana independentista ha estat un "gran èxit" per als seus organitzadors.
 
I és que, segons la seva opinió, l'"invent generalitzat de l'independentisme" és un fenomen dels últims anys, perquè quan ell era ministre de Defensa (entre 2004 i 2006) l'Estatut llavors en procés de redacció era la prioritat "número 24" per als catalans i només un 0,4% estava interessat en la "festa identitària" del llavors president Pasqual Maragall.
 
Segons l'opinió de Bono, els últims anys s'ha presentat a Espanya "com la madrastra" i ha calat la idea que "els mals de Catalunya procedeixen del fet que Espanya li roba", de manera que hi ha gent "de molt bona voluntat" que creu que l'atur i els problemes socials es resoldrien des de  la independència. "Fins i tot des de l'esquerra, cosa cridanera", ha afegit.

Ha assegurat que des de l'esquerra "no es pot defensar cap plantejament independentista" ni tampoc "nacionalista", perquè és "insolidari", i troba a faltar que es defensi l'argument que "la cosa més solidària, la cosa més moderna, és la unitat" i el més "trabucaire, antic i contrari a la solidaritat" és "exacerbar els plantejaments identitaris".
 
Bono creu que s'estan complint els seus pronòstics de fa uns anys, quan ell avisava que Catalunya estava caminant cap a la independència i el titllaven de "nacionalista espanyol embogit", i ha fet una nova predicció: "Avui és Catalunya, demà serà el País Basc. Avui em diuen que exagero, dins d'uns anys veurem".

Vallès replica a Bono que el PSC està "compromès" a buscar solució per a Catalunya

La resposta a les declaracions de l'exministre han vingut de part del coordinador dels diputats del PSC, Francesc Vallès, que ha afirmat que el PSC escolta la gent i que està "compromès" a trobar solució al "problema de convivència" entre Catalunya i Espanya.

En una piulada a Twitter, Vallès diu això:


En declaracions a Europa Press, ha incidit que "cal intentar entendre el que la gent reclama" i que els socialistes catalans volen resoldre el problema de convivència entre Catalunya i la resta d'Espanya; també ha demanat que respecti la història i les sigles del PSC.

Per al dirigent del PSC l'important dels anys de governs del tripartit (PSC-ERC-ICV) és "que es va construir una Catalunya social que ara estan destruint" els governs de CiU. "En això hauria de fixar-se un bon socialista", ha dit.
Anar al contingut