Berlín

Angela Merkel revalida la cancelleria i la ultradreta entra amb força

Aquests serien els pitjors resultats de Schulz dels últims 20 anys

RedaccióActualitzat

Eleccions generals aquest diumenge a Alemanya, en què la cancellera Angela Merkel revalida el càrrec i encadena un quart mandat consecutiu.

La CDU d'Angela Merkel avança amb 12 punts el seu rival, el socialdemòcrata Martin Schulz. Merkel obté un 33% de vots, enfront del 20,5% de l'SPD de Schulz. Aquests són els pitjors resultats de Schulz dels últims 20 anys. De totes maneres, Schulz ha declarat que no dimitirà, però que tampoc farà coalició amb la Unió Cristianodemòcrata de Merkel.

El grup ultradretà Alternativa obté el 12,6%; els Liberals (FDP), el 10,7%; l'esquerra (Die Linke), EL 9,2%, i el Verds (Aliança 90) es queda amb el 8,9%.

 

Aquesta victòria àmplia de la cancellera no serà còmoda per a ella. Una vegada més, la Unió Cristianodemòcrata no podrà governar en solitari i, pel que sembla, no es repetirà la gran coalició que fins ara han format amb el Partit Socialdemòcrata. Així, doncs, probablement, Merkel liderarà la "coalició jamaicana" que governarà alemanya, anomenada així pel color negre de la CDU, el groc de l'FDP i el verd dels ecologistes, els mateixos colors que els de la bandera d'aquesta illa caribenya.

La gran novetat d'aquestes eleccions és l'entrada de l'extrema dreta, Alternativa per a Alemanya, per primera vegada al Parlament federal. L'AFD no només irromp al Bundestag, sinó que ho farà com a tercera força política a la cambra baixa alemanya i, segons quina sigui la configuració del pròxim govern de la cancellera, fins i tot podria esdevenir el principal partit de l'oposició.

Merkel ha declarat que desitjava un resultat millor i lluitarà per "recuperar" l'electorat de l'AFD

La cancellera, Angela Merkel, ha admès que hauria desitjat "un resultat millor", després d'aconseguir la reelecció per a un quart mandat en els comicis generals fets aquest diumenge, i s'ha compromès a "reconquistar" l'electorat de la ultradretana Alternativa per Alemanya (AFD).

"Hem aconseguit l'objectiu estratègic", ha afirmat la líder conservadora des de la seu de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), per destacar a continuació que cap altra formació fora de la seva podrà mirar de formar una coalició de govern.

Schulz reconeix la derrota en un dia "amarg" i col·loca l'SPD a l'oposició

El candidat socialdemòcrata a la cancelleria d'Alemanya, Martin Schulz, ha reconegut la seva derrota a les eleccions en un dia "difícil i amarg per a la socialdemocràcia" i ha situat el seu partit al capdavant de l'oposició després de quatre anys governant amb els conservadors d'Angela Merkel.

Entrevistat a la televisió pública, ha afirmat que té el "total suport" de la direcció per seguir al capdavant d'aquesta formació i "renovar-la".

 

La ultradretana AFD assegura que recuperarà el país per als alemanys

El candidat de la ultradretana Alternativa per Alemanya, Alexander Gauland, ha assegurat que els alemanys "recuperaran" el seu país, després de saber que els sondejos a peu d'urna col·loquen el seu partit com el tercer més votat.

"Aquest govern, que es prepari, perquè li estarem a sobre", ha advertit Gauland en declaracions als mitjans.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut