NIAID (CC BY 2.0)

Un estudi finançat per La Marató millora la predicció de mortalitat en pacients crítics de covid-19

S'han analitzat mostres de pacients de 19 unitats de cures intensives de diferents centres d'arreu de l'Estat i s'ha identificat una firma de 4 micro-RNA al plasma sanguini que millora la predicció de mortalitat en pacients crítics. El projecte s'ha dut a terme amb fons de La Marató 2020

Un estudi ha identificat una firma de 4 micro-RNA que millora la predicció de mortalitat en pacients crítics de covid-19. La recerca, liderada per diversos grups de l'àrea CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), amb la participació de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), s'ha publicat a la revista Respiratory Research.

Els micro-RNA són molècules d'ARN no codificants de mida petita que s'han proposat en els últims anys com a biomarcadors innovadors en diverses patologies. Aquestes molècules poden ser quantificades de manera mínimament invasiva en qualsevol fluid utilitzant tècniques ja establertes en els laboratoris clínics. Una de les autores de l'estudi i membre del grup d'investigació translacional en medicina respiratòria de l'IRBLleida, Marta Molinero, afirma que "aquest treball demostra el potencial dels micro-RNA com a biomarcadors per a la predicció primerenca de mortalitat en pacients crítics amb covid-19".

A la recerca hi van col·laborar 19 UCI distribuïdes en diferents regions d'Espanya i es van recopilar 503 mostres de plasma dels pacients. Després de quantificar el perfil de micro-RNA circulants que es trobaven en el plasma, el personal investigador va construir una signatura composta per 4 micro-RNA que permetia categoritzar als pacients, en un termini de 48 hores des del seu ingrés a l'UCI, segons el seu risc de mortalitat.

Aquest test multi-micro-RNA desenvolupat permet millorar la predicció de mortalitat dels pacients, en comparació dels índexs de gravetat convencionals i els models basats en predictors clínics. Per tant, aquesta prova tindria un impacte significatiu en l'atenció i el tractament d'aquests pacients, en permetre una estratificació primerenca i una intervenció personalitzada. Marta Moliner afirma que "els resultats de l'estudi donen suport a l'aplicació de tècniques innovadores per millorar la predicció i el tractament de malalties greus com la covid-19" i afegeix que el seu objectiu final és "millorar els resultats i la supervivència dels pacients més greus".

Altres rutes moleculars associades a la covid-19

Mitjançant una anàlisi d'enriquiment funcional, els autors de l'estudi van identificar, a més a més, nou rutes moleculars associades a la patologia de la covid-19 greu. El coordinador de l'estudi i investigador principal de CIBERES i de l'IRBLleida i director clínic territorial de Malalties Respiratòries Cròniques de Lleida, Ferran Barbé, explica que "la identificació de les rutes moleculars associades a la covid-19 greu ens brinda una valuosa informació sobre els mecanismes subjacents de la malaltia. Això podria aplanar el camí per al desenvolupament de noves teràpies i enfocaments de tractament que ajudin a combatre aquesta patologia de manera més efectiva".

A banda de la Fundació La Marató, també han finançat aquest estudi l'Institut de Salud Carlos III, CIBERES i  la Unión Española de Entidades Aseguradoras y Reaseguradoras (UNESPA).

Anar al contingut