La Marató 2022 per les malalties cardiovasculars

Salvador Sobral: "Quan vull fer l'amor, per exemple, sento que aquest cor encara no està connectat del tot al meu sistema nerviós"

El cantant portuguès va guanyar el festival d'Eurovisió i, al mateix any li van fer un trasplantament de cor amb èxit. Agraeix aquest cor nou que li està permetent dur una vida normal, però explica que és curiós perquè encara no està connectat del tot amb les seves emocions

"El meu 2017 dona per fer un film d'aquests que fan plorar molt". Durant molt de temps, el cantant portuguès no va voler parlar ni de la seva malaltia ni del seu trasplantament. Per a ell era molt delicat. Li removia massa coses. Però fa un any i mig va començar a voler-ho compartir. "Crec que és una missió que tinc perquè la gent té molta por de parlar de les cardiopaties." I hem sentit el seu testimoni a La Marató dedicada a les malalties cardiovasculars.
 

"Em van dir que ho havia de parar tot i viure a l'hospital"

A Salvador Sobral fa 10 anys li van diagnosticar que tenia el ventricle dret dilatat. "És el que tècnicament s'anomena una displàsia arritmogènica del ventricle dret", explica. "És una malaltia amb què pots viure si la teva situació no es complica, però la meva situació es va complicar i va començar a afectar el ventricle esquerre, que és el més vital. Em van dir que ho havia de parar tot i viure a l'hospital." I li van dir que li calia un trasplantament.

"El metge em va dir que em canviaria una malaltia fatal per una malaltia crònica, perquè el trasplantament té moltes complicacions, ja que és més fàcil tenir altres malalties, virus, bacteris... Un trasplantament és molt delicat i és l'últim recurs, però per a mi ha estat increïble. Jo no podia ni pujar unes escales, ni rentar-me les dents ni tallar el pa. Em cansava per tot i jo tenia només 27 anys."


El procés d'espera per al cor del trasplantament és sempre dur, explica el cantant. "Jo no vaig viure bé el temps d'espera per al trasplantament, però és que és molt difícil viure'l bé. És la incertesa i, a més a més, ets a l'hospital. El cor podia arribar l'endemà o al cap de cinc anys! I això si arriba algun dia. Anava passant el temps i anava pujant en la llista de prioritats, perquè jo estava molt malament." I el desembre del 2017 va arribar un cor per a ell i li van fer el trasplantament.

 

"Aquest cor encara no està connectat del tot amb el meu sistema nerviós. Sempre batega normal"

Quan va participar a Eurovisió estava en llista d'espera per al trasplantament de cor. I això va ser una situació molt excepcional "perquè quan estàs en aquesta situació no pots marxar del teu país, perquè el cor pot arribar en qualsevol moment", explica el cantant. Però ell li va dir al seu metge: "He d'anar a Ucraïna." I es va muntar un gran dispositiu a Portugal i hi va anar. I va guanyar.

Salvador Sobral explica que "escoltar el teu cor és molt, perquè és el que et diu sempre quan alguna cosa no va bé." El cantant està molt agraït amb el seu nou cor, perquè li permet portar una vida normal, però explica que encara no se'l sent del tot seu, no se'l sent del tot connectat a les seves emocions, al seus sistema nerviós. 

"És molt curiós perquè, amb aquest cor, encara em costa sentir quan estic nerviós o visc una situació que m'ha de fer anar el cor molt ràpid, com quan estic a punt de fer l'amor. El meu cor encara no està connectat del tot amb el meu sistema nerviós i sempre batega normal."

 

Després d'una conversa amb Eloi Vila, Salvador Sobral s'ha acomiadat de La Marató amb una actuació màgica des del Palau de la Música.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut