Premi Nacional de Recerca al Mecenatge Científic per a la Fundació La Marató de TV3
Premi Nacional de Recerca al Mecenatge Científic per a la Fundació La Marató de TV3

Premi Nacional de Recerca al Mecenatge Científic per a la Fundació La Marató de TV3

El guardó, de gran prestigi internacional i el més important en l'àmbit científic català, reconeix el paper clau de la Fundació La Marató de TV3 al llarg de 25 anys en l'impuls de la recerca biomèdica a Catalunya, traduït en millores en la qualitat i l'esperança de vida de persones afectades per malalties greus i cròniques.

La Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) atorguen el Premi Nacional de Recerca en la categoria de Mecenatge Científic a la Fundació La Marató de TV3 per haver-se convertit en una de les principals fonts de finançament de la recerca a Catalunya, que ha contribuït de manera decisiva a avançar en la prevenció, el diagnòstic, el pronòstic i el tractament de nombroses malalties greus i cròniques amb una incidència alta en la nostra societat. El conjunt d'avenços, dels quals en podeu consultar una selecció en aquest espai, han aconseguit guanyar més anys i més qualitat de vida per als pacients de les diferents malalties estudiades. El Premi Nacional de Recerca reconeix també el valor i l'impacte social de les campanyes de sensibilització sobre les patologies tractades en el programa que cada any arriben a milers de ciutadans.

Des del 1992, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha recaptat més de 170 milions d'euros – s'hi inclou el marcador de l'edició 2017, celebrada el 17 de desembre, que creixerà amb els donatius que arribin fins al 31 de març – que han permès finançar un total de 794 projectes de recerca sobre un ampli conjunt de malalties. A més de ser una de les principals fonts de finançament científic a Catalunya, els fons generats per La Marató s'han convertit en pol d'atracció de recursos per a la investigació: cada euro que la Fundació destina a investigació genera un euro més per finançar nova recerca.

En aquesta intensa activitat investigadora promoguda per la solidaritat hi han intervingut 7.300 investigadors procedents de centres de recerca de primera línia. D'aquesta manera, els recursos de La Marató han contribuït fermament al dinamisme, la competitivitat, la consolidació i la projecció internacional de la recerca biomèdica catalana.

Per al director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé, el premi és un "reconeixement al compromís amb l'avenç de la ciència per a la salut de milions de ciutadans que, des del 1992, han destinat la seva confiança, solidaritat, esforç i emoció al projecte de La Marató".

El premi concedit a la Fundació també posa en valor les campanyes de sensibilització social que cada any organitza la Fundació i que impacten sobre centenars de milers de persones. Només l'acció de conferències divulgatives dirigida als centres de secundària – aquest any se n'han fet més de 5.300 - arriba 250.000 joves en cada nova edició.  A això se suma la difusió de la campanya gràfica i de l'espot i el suport a les 3.500 activitats populars organitzades per iniciativa ciutadana que impliquen, cada any, la participació activa d'1 milió de persones.

Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l'activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors. En la seva categoria principal, el premi s'ha concedit al bioinformàtic Roderic Guigó, coordinador del Programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica i professor de Bioinformàtica de la Universitat Pompeu Fabra, pel seu lideratge mundial en el desenvolupament de mètodes computacionals per a l'anàlisi de genomes.

L'astrofísica italiana Nanda Rea, la publicació digital UABDivulga, de la Universitat Autònoma de Barcelona, la plataforma de recerca Cooperative Automotive Research Network (CARNET), impulsada per SEAT, Volkswagen Group Research i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han estat els premiats d'aquesta edició en totes les categories del guardó.

L'acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca del 2017 se celebrarà durant el 2018.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut