Identifiquen el mecanisme que provoca la microcefàlia congènita causada pel virus Zika

Identifiquen el mecanisme que provoca la microcefàlia congènita causada pel virus del Zika

El descobriment l'ha fet l'equip de recerca de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) gràcies a un dels 36 projectes finançats per La Marató del 2017, dedicada a les malalties infeccioses

El treball de recerca, dirigit per la Dra. Núria Verdaguer, ha permès identificar el mecanisme que provoca la síndrome congènita de microcefàlia causada pel virus del Zika. L'equip de la Dra. Verdaguer ha descobert que una proteïna d'aquest virus, anomenada NS5, interacciona amb diverses proteïnes d'una part de les cèl·lules mare del teixit neural fetal, el cili primari. Aquesta relació provoca el que es coneix com a ciliopatia i una generació prematura de neurones, fet que interromp el creixement normal del cervell en el fetus.

Els resultats de l'estudi, publicats a la revista Cell Stem Cell, poden ser clau per al disseny d'agents antivirals molt específics, subratllen els seus responsables i assenyalen que cada cèl·lula progenitora neural posseeix un cili primari, que capta els senyals físics i els factors de creixement indispensables per generar noves cèl·lules mare i essencials per assegurar el desenvolupament normal del cervell. Aquest fet ha permès descobrir que la proteïna NS5 destrueix les proteïnes necessàries per formar el cili primari de les cèl·lules mare embrionàries del teixit nerviós, fet que condueix a la generació anticipada de neurones i, al seu torn, interromp el creixement del cervell del fetus.

A través de l'anàlisi de l'estructura atòmica de la proteïna viral, s'ha observat que és capaç d'acoblar múltiples còpies d'ella mateixa i s'ha identificat la regió de la proteïna implicada en el seu autoacoblament. Des de l'equip de recerca s'assenyala que aquesta regió s'ha demostrat essencial per a la sortida de la proteïna del nucli cel·lular i per localitzar-se a la base del cili primari.

La malaltia pel virus del Zika es transmet sobretot per mosquits del gènere Aedes, que piquen durant el dia. La infecció, que en la majoria de persones pot ser lleu o asimptomàtica, afecta especialment les dones embarassades, ja que a través de la placenta poden transmetre el virus als seus fetus. En aquest cas, la infecció pot causar microcefàlia i altres malformacions congènites.

El treball de recerca "De l'estructura als mecanismes pels quals el virus del Zika provoca neuropaties congènites", és un dels 36 projectes finançats amb els donatius recaptats gràcies a La Marató del 2017. Podeu consultar el llistat de projectes premiats aquí.

Anar al contingut