Els testimonis de La Marató: les cares de la salut mental
Els testimonis de La Marató: les cares de la salut mental
Gràcies per trencar murs

Els testimonis de La Marató: les cares de la salut mental

En aquesta edició de La Marató hem conegut persones admirables que han fet un pas endavant i ens han explicat què vol dir tenir un trastorn mental. Elles i ells són els veritables protagonistes i aquestes són les seves històries

Històries que ens van emocionar. Les de les persones que en aquesta última edició de La Marató van parlar obertament dels trastorns mentals. Uns trastorns que sovint no es veuen o queden amagats rere un mur de silenci o d'incompresió. Però gràcies als seus testimonis els hi vam donar visibilitat. Perquè cal parlar-ne per poder acabar trencant l'estigma que encara les acompanya.
 

Els trastorns mentals són alteracions de la salut que impliquen una disfunció del pensament, les emocions o la conducta i que impacten en tots els àmbits de la vida. Poden afectar totes les persones de qualsevol edat i més de la meitat d'aquests trastorns comencen a l'adolescència.

Els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Per això és important visibilitzar les històries de les persones que hi conviuen.
 

1. La Mercè: "Som  persones, no malalties amb potes"

Fa 22 anys la Mercè va tenir un brot psicòtic al mig del poble. Tothom se'n va assabentar. Va estar uns mesos ingressada en un centre psiquiàtric i quan va sortir patia per la seva situació, però sobretot pel que dirien. Un dia, a la seva filla adolescent li van dir que la seva mare era boja i des de llavors va decidir demostrar a tothom que tenir un trastorn mental no vol dir ser una malalta.


2. La Mònica va caure en una depressió greu

La Mònica tenia una feina que l'apassionava i una vida plena, i era mare de dos fills petits. No tenia cap motiu aparent per caure en una depressió greu, però va arribar un dia que no es va poder llevar. 


3. "El dimoni existeix, i el tinc al cap", el testimoni de la Núria

Als 40 anys la Núria ho tenia tot a la vida: una bona feina, família, amics, aficions... Amb la crisi econòmica del 2008 van baixar els seus ingressos i va pensar que si jugava online podria guanyar uns diners extres. S'hi va enganxar i ho va perdre tot. Va fer diversos intents de suïcidi i s'ha sotmès a tot tipus de tractaments per desintoxicar-se. 


4. En David fa 14 anys que està diagnosticat de trastorn bipolar

Recorda que d'adolescent el cap li anava a 3.000 per hora, gairebé no dormia i tenia al·lucinacions. Als 33 anys va tenir un brot psicòtic que va amagar fins que no va poder més i el van ingressar. "Quan ets bipolar tens pujades molt bèsties d'energia, amb les consegüents baixades." I assegura: "Soc moltes coses: fill, germà, nòvio, escriptor..., i una d'elles és que tinc un trastorn."


5. La Manoli té un trastorn límit de la personalitat

Fa 10 anys, la Manoli va començar a tenir problemes de conducta i es va deprimir. Tenia 39 anys, era mare de dos fills petits i s'acabava de separar. La crisi va ser tan greu que va acabar ingressada. 


6. El Denís té síndrome alcohòlica fetal

Quan el Denís tenia 10 anys li van diagnosticar síndrome alcohòlica fetal, un trastorn que li dificulta la seva vida quotidiana. Als 19 anys, el Denís té problemes d'orientació, de concentració i per relacionar-se. Des de petit ha sigut el nen diferent de l'escola, ha patit bullying i li costava fer amics. Saber el que tenia va ser un alliberament per a ell i per a la seva família.


7. A l'Anna li van diagnosticar anorèxia amb 40 anys

Els trastorns de la conducta alimentària són problemes de salut greus relacionats amb una conducta alterada respecte als hàbits alimentaris i a la imatge corporal. "Molta gent es pensa que és una malaltia que surt a l'adolescència, que és cosa de nenes que volen estar primes, però jo tinc 45 anys i estic lluitant amb aquesta malaltia", assegura l'Anna.


8. El testimoni de Dolors García, víctima d'estrès posttraumàtic

Dolors García va tenir estrès posttraumàtic després de ser víctima de maltractaments i agressions de la seva exparella. Ho explica acompanyada de la psicòloga clínica Guila Fidel.


9. Joan Carles Caminal i el trastorn esquizoafectiu

En Joan Carles va passar bona part de la seva adolescència tancat a la seva habitació. No entenia el món exterior i tot li era molt aliè. Als 18 anys es va enfonsar i es va intentar suïcidar. Va estar uns mesos ingressat en un hospital psiquiàtric i va sortir amb el diagnòstic de trastorn esquizoafectiu. D'això fa 16 anys.


10. Lorenza Teruel, la depressió en la gent gran

La Lorenza té 85 anys. Quan es va jubilar i la seva vida era més tranquil·la, va tenir diversos problemes de salut. Se'n va sortir, però cada dia estava més trista i més apagada. Sabia que no tenia raons per estar tan malament, però no podia deixar de plorar i plorar.

La depressió és el trastorn més comú. Al llarg de la vida, un 13% de la població sofrirà almenys un episodi depressiu.


11. La Mar va entendre què li passava quan li van diagnosticar autisme

Als 16 anys, la Mar Paredes va començar a tenir atacs d'ansietat. Durant cinc anys va rebre 17 diagnòstics diferents. Finalment, quan li van diagnosticar autisme, va plorar d'alleujament. Per fi sabia què li passava.

 

12. La Sandra i el trastorn límit de personalitat

La Sandra recorda tenir pensaments negatius i malestar des que tenia 8 o 9 anys. Gradualment va deixar d'interessar-se per la vida i, a primer de carrera, sent una estudiant brillant, va deixar d'anar a classe sense dir-l'hi a ningú, fins que va arribar un dia que ja no feia res per amagar que havia deixat els estudis. Va ser llavors quan va veure que la seva pitjor enemiga era ella mateixa i va demanar ajuda. Li van diagnosticar trastorn límit de personalitat.


13. Cecília Borràs: "És un error no parlar del suïcidi"

L'any 2009, el seu fill Miquel de 19 anys va morir per suïcidi: "És una experiència que és molt difícil de compartir".


14. Carles Francino: viure amb el record d'un germà amb esquizofrènia

El germà del periodista que va morir fa cinc anys. Va tenir esquizofrènia. Francino diu que el trastorn va agafar la família per sorpresa i els va costar reaccionar. L'esquizofrènia afecta un 1% de la població i sol aparèixer a l'adolescència o als inicis de l'etapa adulta.


15. L'Anna Tuneu té un trastorn obsessiu compulsiu (TOC)

Li van diagnosticar als 21 anys. Quan era petita ja tenia algunes obsessions però que a mesura que "et fas gran els rituals van cada cop a més" i no només "treuen temps sinó també energia", ha explicat l'Anna.


16. Carina Miras: "L'amor no m'ha curat ni em curarà, però m'ha salvat la vida"

La Carina, d'adolescent era molt impulsiva, i tothom creia que eren coses de l'edat. Només volia evadir-se de tot el dolor que sentia. Tenia èpoques d'eufòria i hiperactivitat que acabaven en depressions cada vegada més profundes. Fa cinc anys va perdre el control i va passar una temporada en un centre psiquiàtric. Ara ja sap la raó de les seves conductes: el trastorn bipolar.


17. En Joan Salvador ha patit depressió

Hi havia moments en què el Joan no volia veure ningú i havia tingut pensaments de "voler desaparèixer", però el suport de la seva dona, la Rosa, ha estat molt important i ara pot gaudir de fer d'avi de la seva neta.


18. A l'Ada Parellada, la depressió la va arrossegar a intentar suïcidar-se

Als 30 anys ja era una cuinera de prestigi incipient, tenia diversos restaurants i dos fills petits preciosos. Tot li anava bé i tenia èxit, però ella sentia que no atrapava la vida. Tot eren obligacions i no donava l'abast. Amb l'autoestima a la baixa, pensava que era una persona feble i per això mai li va passar pel cap que tenia un trastorn: la depressió. Només volia marxar i deixar-ho tot enrere.


19. Maria: "Al meu cap s'hi va ficar un monstre que era com una Barbie"

La Maria, amb dotze anys, es veia grassa i va demanar als pares fer dieta, però no la van deixar. Temps més tard, un dia, mentre compraven roba, la mare va entrar d'imprevist a l'emprovador i li va canviar la cara. No li va dir res, però aquell dia va començar la lluita contra l'anorèxia i la bulímia que vivia en silenci.


20. Mercedes Milá parla obertament de la depressió

La periodista ha explicat la seva experiència després de tenir una depressió. Milá espera que algun dia sigui "una cosa natural" dir que es té un trastorn mental i que es pugui trencar amb l'estigma dels problemes de salut mental.

 

21. Ángel Martín: "reconstruir-se" després d'un brot psicòtic

L'humorista va ser diagnosticat amb un brot psicòtic després que fos ingressat per sentir veus "dins del seu cap". Explica que després de sortir de l'hospital va haver de "reconstruir-se" i com d'important és parlar-ne obertament. Martín afirma que ha descobert que la "normalitat és tenir problemes de salut mental" i que no en parlem més "per por del que pensaran els altres".


22. Carles Sanz va tenir una addicció a la cocaïna

La seva addicció a la cocaïna va començar als 45 anys. Explica que li va "robar els millors anys" dels seus fills. Per això va demanar ajuda.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut