Els nens i nenes entre 6 i 7 anys, els i les més vulnerables per desenvolupar obesitat o sobrepès

Segons ha conclòs un estudi que va rebre finançament de La Marató del 2015, el pic d'obesitat es dona als set anys en nenes i als nou anys en nens, i a partir d'aquesta edat la incidència baixa.

El sobrepès i l'obesitat infantils es van reduir lleugerament a Espanya entre 2005 i 2017, però es mantenen les diferències entre comunitats autònomes, sexes i edats, i els nivells segueixen sent molt elevats, amb una mitjana entre el 5% i el 10% més alta que en altres països europeus. Ho assenyala un estudi publicat a l'edició en anglès de la Revista Española de Cardiología per investigadores de l'IDIAPJordi Gol, en col·laboració amb l'Agència Espanyola de Medicaments. La investigació s'ha dut a terme en el marc del projecte de recerca "Entorn urbà i obesitat infantil a Catalunya (ECHOCAT)", finançat amb fons de La Marató 2015, que va estar dedicada a la diabetis i l'obesitat.

Els autors han analitzat dades de més de 2,5 milions de nens i nenes d'entre 2 i 17 anys a vuit comunitats autònomes: Catalunya, Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Madrid, Múrcia i Navarra. S'havien registrat alçada i pes entre l'1 de gener del 2005 i el 31 de desembre del 2017, tret de Castella i Lleó, on les mesures es van iniciar el 2011.

Els resultats indiquen que, en termes generals, els nivells de sobrepès i obesitat van disminuir en el període estudiat en tots dos sexes, a tots els grups d'edat i a totes les comunitats.

Malgrat això, Espanya segueix tenint un dels nivells més alts de sobrepès i obesitat infantil d'Europa.


Edats més vulnerables

Els resultats indiquen que, en general, l'obesitat augmenta en nens i nenes des dels dos anys. Però en les nenes el punt màxim es produeix als 7 anys i en els nens una mica més tard, als 9 anys.

També s'ha constatat que els nens i nenes d'entre 6 i 7 anys són els més vulnerables per desenvolupar sobrepès o obesitat. Per això, els autors destaquen la importància dels programes de promoció de salut pública en edats primerenques.

En canvi, amb l'arribada de l'adolescència els percentatges de nens i nenes amb sobrepès o obesitat es redueixen. Els investigadors apunten com una de les causes probables els canvis hormonals i físics que comporta aquest període.

En percentatge, el grup amb la disminució més important va ser el d'entre dos i cinc anys, en què l'obesitat es va reduir un 30%.

Per comunitats, els nens que viuen a Múrcia són els que presenten nivells més alts de sobrepès i obesitat, i els nivells més baixos es donen a Navarra.

Però també es va constatar que en noies d'entre 12 i 17 anys la prevalença va augmentar del 6,6% al 8,3% entre 2005 i 2017.

Segons els investigadors, les diferències entre sexes es poden explicar per la composició corporal i les hormones, però també pels nivells d'activitat física i les pressions. Per això demanen que es tinguin en compte aquests aspectes:

"Intervencions que tinguin en compte les diferències de gènere en els nivells d'activitat física, la relació amb el menjar i la imatge corporal poden ser útils per reduir aquestes disparitats observades."


Factors socioeconòmics

Un estudi publicat l'any passat i referit només a Catalunya obtenia resultats semblants i destacava la incidència de factors socioeconòmics.

El va elaborar també l'IDIAP juntament amb l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i es va publicar a Jama Network Open.

L'estudi es va fer amb 1,1 milions de nens i nenes i adolescents d'entre 2 i 17 anys entre el 2006 i el 2016.

L'estudi assenyalava una lleugera disminució, però també que la prevalença es mantenia entre les més altes d'Europa. A més, els percentatges van augmentar a les àrees urbanes més desfavorides i en nens i nenes de nacionalitats no espanyoles, sobretot d'origen africà o asiàtic.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut