S'entrega el Premi de Recerca en Sèpsia i Malalties Infeccioses de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona

1r Premi de recerca en sèpsia i malalties infeccioses per a una publicació científica d'un projecte finançat per la Fundació La Marató de TV3

El treball guanyador ha estat un article original publicat a la prestigiosa revista "Critical Care" dins d'una recerca sobre el codi de sèpsia que va rebre el finançament de La Marató 2017, dedicada a les malalties infeccioses

L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) ha entregat el primer Premi de Recerca en Sèpsia i Malalties Infeccioses de la Regió Sanitària de Girona. El treball guanyador ha estat un article publicat a la prestigiosa revista científica Critical Care, i que té com a primera autora Carolina Lorencio, investigadora de l'IDIBGI i metgessa dels Hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt.

Aquesta és la primera edició del premi, promogut pel grup de recerca en Infeccions, sèpsia i disfunció multiorgànica del pacient crític, liderat pel Dr. Josep Maria Sirvent, que té per objectiu fomentar la investigació en aquest àmbit, i que està oberta a qualsevol treball de recerca fet a la Regió Sanitària de Girona. Un dels aspectes que s'ha valorat és que els treballs hagin contribuït a l'obtenció de la tesi doctoral.

La publicació premiada s'ha realitzat en el marc d'un projecte de recerca finançat per La Marató 2017, dedicada a les malalties infeccioses. Es tracta d'una investigació que tenia per objectiu millorar la implementació del codi sèpsia, coordinada pel Dr. Juan Carlos Yébenes, de l'Hospital de Mataró – Consorci Sanitari del Maresme. La recerca l'ha dut a terme el grup de treball de Sèpsia i Xoc Sèptic de la SOMIC/SOCMUE (format per diferents investigadors de l'Hospital de Mataró, IDIBELL, CatSalut, Hospital Joan XXIII de Tarragona, Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Hospital Mútua de Terrassa i Hospital Universitari Sant Joan de Déu).

La sèpsia és un dels problemes de salut més importants al món, ja que és la responsable del 6% dels ingressos hospitalaris i causa més del 50% de les morts intrahospitalàries. Aquest treball ha analitzat les dades dels registres d'altes hospitalàries del Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD) durant 15 anys a Catalunya. En concret, el període analitzat abasta del 2005 al 2019 i comprèn un total de 296.554 pacients ingressats per sèpsia. D'entre els resultats, destaca que la incidència de la sèpsia ha anat en augment de forma progressiva en aquest període, mentre que, a la vegada, la mortalitat intrahospitalària que hi està associada s'ha anat reduint.

Aquest és el primer estudi epidemiològic sobre la incidència de la sèpsia a Catalunya. Els resultats poden servir a l'hora de definir grups de pacients en funció del seu risc i pronòstic, i són útils a l'hora d'orientar i personalitzar els tractaments que rebran. El treball també obre la porta als investigadors a noves línies de recerca, com la que està duent a terme actualment Lorencio, que consisteix a analitzar la supervivència de les persones que han estat ingressades a les UCI dos anys després d'haver rebut l'alta.
 

Anar al contingut