Kuskus (Pa de pessic capverdià) - Cap Verd

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Fátima Alves i Bemvinda Gomes, La Roca del Vallès

INGREDIENTS

  • 750 g de sèmola de blat de moro
  • 250 g de farina de mandioca
  • 100 g de fècula de moniato
  • 3 culleradetes de canyella
  • 6 cullerades de sucre
  • aigua

PREPARACIÓ

Poseu tots els ingredients junts en un bol gros i aneu-los pastant a mà, afegint-hi una mica d'aigua de tant en tant. L'humitat de l'aigua farà que es formin grumolls, que heu d'anar esmicolant amb els dits o com si us freguéssiu les mans. Quan vegeu que els grumolls són prou petits, passeu-ho tot per un colador de reixa fina. D'aquesta manera obtindreu una nova "farina" una mica humida. Si no trobeu fècula de moniato podeu posar-n'hi de patata; també podeu substituir la fècula de moniato i la farina de mandioca per una peça fresca de cada ingredient, fer-les bullir i després aixafar-les amb la resta d'ingredients però sense l'aigua, ja que la humitat necessària ja l'aporten les peces cuites. Si no disposeu d'un binde, el recipient típic amb què es prepara aquest pa de pessic, podeu fer servir un test de terrissa d'uns 20 cm d'alçada, tenint cura de fer-hi alguns forats més al fons perquè el vapor, en coure, hi pugui entrar. Folreu l'interior del test amb unes quantes gases remullades que tapin els forats i aboqueu-hi la "farina humida". Aixafeu-la perquè quedi compactada dins el test i tapeu-la amb més gases humides. Poseu una olla al foc amb una mica d'aigua, tenint en compte que el diàmetre de l'olla no ha de ser gaire més gros que el del test, que hi ha d'anar a sobre, com si fos un bany maria. Procureu també que l'aigua no arribi a tocar el cul del test per no mullar-lo. Perquè el vapor no s'escapi per les vores, segelleu l'olla amb el test enganxant-hi una mica de massa al voltant. Tapeu el test amb la tapa de l'olla i deixeu-ho coure. Passats uns 15-20 minuts, aixequeu la tapa i remulleu lleugerament la gasa de sobre perquè la massa no perdi humitat; així us quedarà esponjosa. Uns 10-15 minuts més al bany maria i el kuskus ja serà cuit. Traieu el test de sobre l'olla i deixeu-lo refredar. Retireu les gases superiors i tombeu el test de cap per avall sobre la safata on el vulgueu servir (com si aboquéssiu un flam gegant). Retireu la resta de gases i ja el podeu portar a taula. El kuskus se sol acompanyar amb una mica de formatge fresc i confitura de papaia o amb un bon raig de mel de canya de sucre per sobre, que podeu substituir per sucre caramel·litzat.

Anar al contingut