Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un país per voltar

Ruta per Montfalcó Murallat, la petita joia medieval del país

Montfalcó, al municipi de les Oluges, a la Segarra, és una vila closa d'origen medieval única al país

Pere Joan Àlvarez / Fèlix MartínActualitzat

Quan s'hi arriba, un queda meravellat pel conjunt emmurallat, construït sobre un turó que controla la vall del riu Sió. La primera referència documentada que tenim del castell es remunta al segle XI. Amb el temps, al voltant de la muralla es van construir una quinzena de cases adossades, com recorda l'Armand Forcat, de l'Associació d'Intèrprets del Patrimoni de la Segarra:

"El recinte emmurallat es va construir sobre la roca viva, sense fonaments. Amb el temps, s'hi van construir cases, aprofitant la muralla. La part del darrera dels habitacles era la mateixa muralla i la part del davant dona a una plaça única".

La vila conserva la muralla medieval original (Catalunya Ràdio / Pere Joan Àlvarez)

Estructura urbanística 

A la vila, tan sols s'hi pot entrar per un únic accés, una doble porta d'arcs adovellats molt protegida davant les possibles incursions enemigues. Aquesta única porta fa que ara no es pugui entrar amb cotxe al recinte de la vila. 

"Els que volien entrar al recinte havien de fer front a dues dificultats: primer, al llançament de pedres des de dalt a l'única porta d'entrada i, després, a un doble portal combinat."

La pedra de la Segarra és predominant en la construcció (Catalunya Ràdio / Pere Joan Àlvarez)

Un cop a dins, a peu accedim a la plaça central i única, on la pedra de la Segarra és predominant en la construcció de les cases i del terra. De la plaça surt un carrer que envolta la muralla, amb pòrtic inclòs. En el recorregut ens topem amb un espai molt característic, el forn comunal, on els veïns de la vila portaven el pa a coure. 

Ens trobem de nou a la plaça d'on surt l'altre carrer, el segon i últim de tota la vila. Ens porta fins a l'església de Sant Pere, un edifici molt transformat on conflueixen diversos estils. 

"El temple comença a construir-se a través de la torre de guaita de la fortalesa, que esdevé l'absis de l'església romànica. Al segle XIII s'amplia amb estil gòtic i finalment s'hi actua amb l'estil renaixentista, un procés que dura uns 300 anys."

Montfalcó conserva l'estructura d'un poble medieval (Catalunya Ràdio / Pere Joan Àlvarez)

A Montfalcó hi ha una quinzena de cases habitables, tot i que tan sols hi viuen de manera permanent tres famílies. Hi ha dues cases de turisme rural i un restaurant.

El poble es troba dalt d'un turó (Catalunya Ràdio / Pere Joan Àlvarez)

Un poble únic a Catalunya

La vila ha rebut diversos reconeixements de blogs, agències de turisme i revistes especialitzades, a més d'estar declarat bé cultural d'interès nacional.

"Si més no, igual o semblant, no el trobarem, per les seves característiques i urbanisme. Jo no conec un altre lloc igual al país, és una peça única".

A l'església de Sant Pere, hi conflueixen diversos estils arquitectònics (Catalunya Ràdio / Pere Joan Àlvarez)

Tombant pel poble ens trobem amb uns turistes de Premià de Mar, que queden meravellats de l'entorn:

"És preciós i el que ens sobta és que nosaltres viatgem molt per tot Catalunya i no teníem coneixement d'aquesta joia. Ens ha encantat, val la pena viatjar fins aquí per veure'l i descobrir-lo".

El poble conserva el forn comunal (Catalunya Ràdio / Pere Joan Àlvarez)

Ubicació

Montfalcó Murallat depèn del municipi de les Oluges. S'hi pot accedir des de l'autovia A-2 i des de l'Eix Transversal. El poble és a tocar de Cervera i a 65 quilòmetres de Lleida. Més informació al web de l'Ajuntament de les Oluges.

Totes les propostes per fer turisme pel país les tens al web del programa "Un país per voltar". 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut