L'exclusió del centenari de Viladot de la llista de commemoracions oficials del govern ha generat "malestar" i "frustració"
Catalunya al dia

El govern ha menystingut l'artista Guillem Viladot?

El centenari del poeta visual d'Agramunt es mantindrà fora de les commemoracions oficials de la Generalitat però Cultura hi abocarà més recursos

Estela Busoms / Roger SeguraActualitzat

El govern manté fora del llistat de les commemoracions oficials de la Generalitat per al 2022 el centenari de Guillem Viladot, el prolífic artista i poeta visual nascut a Agramunt, a l'Urgell.

Amb tot, després de la polèmica que ha generat aquesta decisió, el departament de Cultura ha assumit un compromís econòmic per difondre l'Any Viladot i per garantir el futur de la Fundació Lo Pardal, dedicada a l'artista. 

La Fundació ja mira al futur

L'entitat considera que les protestes públiques i el suport del món cultural a les seves reivindicacions ha donat resultat, com a mínim a mitges.

No s'ha aconseguit que Viladot (1922-1999) entri a la llista dels reconeixements de primera línia de la Generalitat, però sí una oferta de recursos per part de Cultura que el director de Lo Pardal, Pau Minguet, celebra.

"Les signatures, la pressió i la difusió dels actes i tota aquesta empenta ha servit perquè les institucions siguin més receptives a qui som nosaltres i a allò que fem fem, més enllà del centenari."

El president de la Fundació i nebot de l'artista, Jordi Viladot, també creu que cal girar full i sumar esforços per difondre la figura d'un creador encara no prou conegut.

"Sempre ens quedarà aquesta frustració, aquest punt de partida de no estar al llistat oficial, però hem de ser pràctics i si la Generalitat vol ajudar i nosaltres volem ser ajudats, hem de ser molt receptius i intel·ligents." 

Guillem Viladot va ser un referent de la poesia visual al país i pioner de la poesia concreta a l'Estat (Fundació Viladot)

Cultura s'hi bolcarà

El departament de Cultura ja s'havia compromès a participar en l'Any Viladot amb la coorganització d'esdeveniments i la difusió del programa d'actes elaborat des de la Fundació "Lo Pardal", dedicada al polifacètic artista.

A més, la conselleria també crearà el web oficial de la commemoració i farà un acte sobre l'escriptor a Barcelona, entre d'altres.

El tret de sortida de l'Any Viladot serà el 29 de gener i inclourà exposicions, noves publicacions, espectacles i un simposi (Fundació Viladot)

Malestar inicial

L'exclusió del centenari de Viladot de les commemoracions oficials havia generat malestar i decepció al seu poble natal i entre el món cultural, que havien criticat que hi hagués artistes "de primera" i uns altres "de segona categoria".

Més de 1.800 persones també han signat un manifest que reclama una rectificació al govern

 

Tret de sortida el 29 de gener

L'Any Viladot inclourà exposicions, noves publicacions, espectacles i un simposi sobre la seva figura, entre d'altres. 

Guillem Viladot és, juntament amb Joan Brossa, un dels màxims exponents de la poesia experimental catalana.

 
ARXIVAT A:
Cultura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut