DOCUMENTAL HISTÒRIC

TV3 estrena el dia 29 el documental "Entre el jou i l'espasa"

TV3 estrena el diumenge 29 aquest documental, dirigit per la periodista i historiadora Dolors Genovès. "Entre el jou i l'espasa" és una aproximació a l'extrema dreta durant la República, la guerra i la postguerra.

Els cinemes Verdi de Barcelona han estat l'escenari triat per presentar als mitjans de comunicació l'estrena del documental històric "Entre el jou i l'espasa". A la roda de premsa hi han assistit Francesc Escribano, director de TVC; Dolors Genovès, directora del documental, i Lluís Montserrat, realitzador d'"Entre el jou i l'espasa".

"Aquest documental reflecteix el que va representar per a la República i per als polítics de la República la força extrema que van exercir els partits d'extrema dreta ", afirma Genovès, directora d'aquest documental. Per aconseguir-ho s'ha demanat la col·laboració de 21 persones, entre historiadors i testimonis. Dels testimonis, dos falangistes i dos carlins que, com afirma Genovès, "són persones que van defensar els seus ideals, encara que des del meu punt de vista són molt equivocats. Però en temps democràtics tothom ha de tenir dret a poder-se explicar".

"Entre el jou i l'espasa" és una aproximació a l'extrema dreta (falangistes, carlins, alfonsins) durant la República, la guerra i la immediata postguerra, i a la figura del falangista català Josep Roig Trinxant.

El documental fa un repàs de la història del feixisme a Catalunya i a Espanya entre els anys 1922 i 1942. La primera part fa una aproximació a la Falange teòrica amb figures com Rafael Sánchez Mazas i les cròniques d'exaltació mussoliniana des de Roma per al diari "ABC"; la creació del primer partit feixista espanyol, les Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista (JONS), amb dos líders: l'advocat ultracatòlic Onésimo Redondo i Ramiro Ledesma Ramos, intel·lectual i revolucionari; l'eclosió de la figura de José Antonio Primo de Rivera i la seva evolució des del monarquisme conservador al feixisme totalitari i catòlic.

Després d'analitzar els fonaments teòrics i formals del Movimiento, "Entre el jou i l'espasa" fa èmfasi a mostrar quan i com comença el complot civil i militar per derrocar el nou règim republicà, reformista i laic. El documental també reflecteix els lligams que les forces d'extrema dreta traven amb els militars colpistes i el paper subsidiari, però important, que tindran al front -com a combatents- i a la rereguarda -com a repressors- durant la guerra i la immediata postguerra.

La presentació del documental "Entre el jou i l'espasa" ha servit també per celebrar els quinze anys de documental històric. "Durant quinze anys hem fet quinze documentals, 300 entrevistes i uns 250 professionals de TVC han fet possible que avui celebrem aquest aniversari", ha explicat Dolors Genovès.

Per la seva banda, el realitzador Lluís Montserrat, ha destacat que "quinze anys en televisió són molts! I pocs productes aguanten tant temps. Però sempre hem intentat anar un pas endavant, sense aturar-nos mai", i ha afegit que "el rigor i la perseverància és el que ens ha permès ser avui aquí".

El director de TVC, Francesc Escribano, ha dit que "aquesta és una fita en la trajectòria de quinze anys de recuperació de la memòria històrica" i ha volgut destacar la feina feta per Dolors Genovès al llarg d'aquests anys i el fet que aquests documentals "ens han permès crear un públic que agraeix que es recuperi aquesta part del passat que ens pot servir per esbrinar què va passar, qui va ser qui i qui va fer què".
Anar al contingut