Aventures arqueològiques

TV3 desenterra la història en el nou programa presentat per Fermí Fernàndez

A "Sota terra", un equip d'arqueòlegs encapçalats per Eudald Carbonell proposen un viatge des de fa tres milions i mig d'anys fins a l'actualitat per descobrir qui som i d'on venim.

Dilluns, TV3 estrena "Sota terra", un programa presentat per Fermí Fernàndez sota la direcció científica de l'arqueòleg Eudald Carbonell, que vol demostrar que l'arqueologia pot ser entretinguda i que un programa d'història pot compatibilitzar el rigor amb l'humor, l'aventura i la diversió.

"Sota terra" són 13 aventures arqueològiques rodades en 13 jaciments diferents de Catalunya, un recorregut que va des de fa tres milions i mig d'anys i que arriba fins a l'actualitat per conèixer millor la història del país i descobrir qui som i d'on venim. Un viatge per tots els períodes i també per tot el territori, des de l'Empordà fins a les Terres de l'Ebre, la Noguera, el Maresme, Osona, el Bages, el Berguedà o el Tarragonès.

El nou programa, produït per TV3 amb la col·laboració de Batabat i dirigit per Josep Maria Andrés "Aranya", s'ha presentat al jaciment Abric Romaní de Capellades, on els arqueòlegs estudien la presència de l'home de Neandertal i on s'ha gravat un dels capítols.

Oriol Grau, cap de Programes d'Entreteniment de TVC, ha obert la presentació i ha definit l'emissió de "Sota terra" en el "prime time" de TV3 com una aposta valenta de la televisió pública. "Però la fem convençuts del programa, dels valors que transmet i que ens ajudarà a interpretar el que ha estat la nostra història, a donar a conèixer els jaciments del país i a estimular el turisme científic". Grau també ha destacat que al nou programa la divulgació històrica i científica es combina amb l'entreteniment sense perdre el rigor. "És com un CSI, però amb fets de veritat."

Marc Roma, productor executiu de "Sota terra" i impulsor del projecte, ha explicat que "és una adaptació del programa anglès "Time team", que presenta Tony Robinson des de fa 17 anys a Channel Four, però que en la versió catalana incorpora una mica més de tensió narrativa, d'espectacle i d'humor".

El director del nou programa, Josep Maria Andrés "Aranya", ha anunciat que, en cada capítol, Eudald Carbonell i l'equip d'arqueòlegs de camp que l'acompanyen "tenen tres dies per resoldre un enigma real dins d'un context històric". Per aconseguir-ho, els arqueòlegs del programa excaven de veritat i contra rellotge i, en alguns jaciments, es troben, a més, amb la dificultat addicional de l'arqueologia experimental. Hauran de provar de tallar carn amb eines de sílex, d'encendre un foc neandertal, de fabricar una destral de bronze o de construir una arma de guerra medieval.

El director del programa també ha incidit en el fet que per resoldre aquests enigmes i fer-los entenedors al públic el programa utilitza alta tecnologia, tant en l'àmbit científic com en el televisiu. "Hem fet servir des del georadar, que ens ha permès fer una mena de radiografia a la terra, fins a la sonda estratigràfica o els ultrasons, i hem fet simulacions en 3D per reconstruir edificis a partir de les restes."

Fermí Fernàndez guia l'espectador en aquest viatge

L'encarregat de conduir els espectadors durant tretze setmanes per aquest recorregut al llarg de la història serà l'actor Fermí Fernàndez, presentador del programa i també l'encarregat de transmetre a Eudald Carbonell i a la resta de l'equip d'arqueòlegs els dubtes i les preguntes que es podria fer l'espectador.

"Jo de petit volia ser paleoantropòleg, i aquest programa m'ha permès fer un viatge emocional per tots els jaciments. Tinc la sensació d'haver après molt en aquests cinc mesos de rodatge i espero que l'emissió serveixi per desenvolupar un amor pel nostre patrimoni i per la natura. Hem de potenciar el coneixement si volem ser una mica més lliures", ha asssegurat Fernàndez.

L'arqueòleg i director científic de la sèrie, Eudald Carbonell, no ha pogut ser a la presentació perquè una reunió de feina l'obligava a ser a Atapuerca aquest matí, però ha enregistrat un vídeo en què assegura que el rodatge de la sèrie "ha estat la convergència de dues tribus, la dels mitjans de comunicació i la dedicada a la recerca de fòssils, però, tot i no haver treballar plegats abans, hem estat capaços de conviure i de crear junts".

Carbonell també ha destacat que el rodatge de la sèrie li ha permès viure moments especials professionalment, "com trobar els carbons que m'han permès datar la Domus del Pi de Vilanova de Sau, i també moments d'impacte emocional, com els que vam viure quan gravàvem el capítol dedicat a la Guerra Civil".

Carbonell ha tingut paraules d'agraïment també per a l'equip d'arqueòlegs que l'acompanyen al llarg de tot el programa: Jordi Amorós, Joan G. Biosca, Gemma Caballé, Roser Marsal, Jordi Rosell i Palmira Saladié. "Un equip que està preparat per fer arqueologia científica en qualsevol lloc del món."

A la presentació també hi era Pere Arcas, responsable dels Programes Educatius de TV3, que ha destacat que "Sota terra" encaixa perfectament en el projecte que la cadena duu a terme per facilitar material divulgatiu a les escoles. "Treballem amb mestres i amb professionals de la pedagogia perquè sàpiguen donar sortida a aquests materials. No es tracta de projectar programes íntegres a les aules, sinó de deconstruir els programes per treballar sobre la base de moments essencials", ha explicat.


Primer capítol: Arnau Mir de Tost. Àger. La Noguera

El programa obre temporada seguint el rastre del cèlebre cavaller medieval Arnau Mir de Tost, que va conquerir la vall d'Àger l'any 1047 després d'una llarga campanya militar. Si es confirma que la va conquerir als musulmans, l'equip podrà afirmar que aquí va començar la Reconquesta.

Mir de Tost va aixecar a Àger una gran torre de defensa, un palau-residència i la col·legiata de Sant Pere. Buscar vestigis àrabs (que demostrarien que aquest era territori musulmà abans de l'arribada del cavaller Mir de Tost) és un dels grans objectius del programa. També s'investiga el diàmetre real de la torre de defensa, avui desapareguda, i s'excaven unes tombes per saber si hi havia enterrats musulmans o cristians (i, per tant, per saber qui habitava fa mil anys aquelles terres), però el moment més espectacular del programa és quan s'obre una tomba de l'església de Sant Vicenç d'Àger, on, segons diversos testimonis històrics, hi ha enterrades les restes del gran cavaller Arnau Mir de Tost.

El jaciment

El conjunt monumental de Sant Pere que va aixecar Arnau Mir de Tost a Àger (damunt una fortalesa romana inicial que després seria utilitzada pels àrabs) està format pel recinte emmurallat, el castell i l'església de la col·legiata. L'església parroquial de Sant Vicenç, on es diu que van ser traslladades les despulles del cavaller medieval l'any 1856, és originària del segle XI, però ha tingut nombroses restauracions i ampliacions al llarg dels segles.
Anar al contingut