Assalt històric

"Sense ficció" presenta "Cop al Banc Central"

Un treball que relata, amb la veu dels seus protagonistes, les 36 hores d'angoixa i incertesa que es van viure durant un dels atracaments més espectaculars de la història recent de Catalunya.

Aquest dijous, "Sense ficció" emet el documental "Cop al Banc Centrat", un treball que relata, amb la veu de protagonistes entrevistats en exclusiva, les 36 hores d'angoixa, tensió i incertesa que es van viure durant un dels atracaments més espectaculars de la història recent de Catalunya.

L'atracament més gran a un banc del nostre passat recent es va fer el 23 de maig del 1981, al cap de tres mesos del cop d'estat del 23-F. Qui eren els atracadors? Què volien? Qui va planificar l'assalt? Hi havia algú més darrere el grup d'atracadors? "Cop al Banc Central" dóna resposta a aquests interrogants i relata com van ser les 36 hores que es van viure a Barcelona quan un grup d'onze atracadors va retenir 263 ostatges a l'edifici del Banc Central de la Plaça Catalunya de Barcelona.

A través de les veus dels protagonistes, i sobretot, a través de la veu de José Juan Martínez Gómez, àlies "El Rubio", líder del grup d'atracadors, que fins ara no havia fet mai declaracions públiques sobre el cas, el documental explica de manera lineal tots els esdeveniments que van envoltar aquest assalt i que van convertir la seu del Banc Central en el centre polític i militar d'Espanya durant dos dies.

Per primera vegada, El Rubio parla d'aquells fets davant d'una càmera de televisió i explica la seva versió dels fets, en la qual implica directament l'extrema dreta i els serveis secrets: "Em van proposar fer una feina a Barcelona, en un banc. En un maletí hi havia uns documents molt importants que posaven en risc l'estabilitat política del país i calia recuperar-lo fent un atracament". El Rubio, el cervell de l'assalt, és l'únic dels onze atracadors que continua viu.

El documental recull el testimoni dels treballadors i els clients del banc que van ser retinguts com a ostatges. Personalitats polítiques d'aquell moment com el president de la Generalitat, Jordi Pujol, i l'alcalde de Barcelona, Narcís Serra, expliquen les seves impressions sobre aquest fet històric. El documental busca respostes entrevistant els militars i els policies que van dirigir l'operació, com també ho fa aportant el testimoni d'alguns dels periodistes que van cobrir els esdeveniments d'aquell llarg cap de setmana del mes de maig del 1981.

Dirigit per Neus Sala, es tracta d'una coproducció de Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola i Minoria absoluta SL.
Anar al contingut