Lletres catalanes

La 63a Nit de Santa Llúcia, a TV3 i TV3alacarta

La Festa de les Lletres Catalanes, que se celebra el dia 13 de desembre al Teatre Kursaal de Manresa, es podrà seguir íntegrament per internet. L'acte de lliurament de premis serà retransmès en directe per TV3, amb la conducció de Toni Puntí.

TV3 transmetrà la primera mitja hora de la festa de les Lletres Catalanes que organitza cada any Òmnium Cultural, coincidint amb el lliurament d'alguns dels premis més destacats, com ara el Sant Jordi de novel·la, el Carles Riba de poesia, el Mercè Rodoreda de narracions i contes curts, i el Premi Òmnium de comunicació. Així mateix, tota la cerimònia sencera, d'una hora i mitja de durada aproximadament, es podrà seguir per internet a través de TV3alacarta, amb la conducció de Toni Puntí.

La gala d'aquesta edició se submergeix en el surrealisme, el corrent artístic que ha servit per internacionalitzar molts dels creadors catalans. Un d'ells va ser l'escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella, de qui ara es commemora el centenari del seu naixement.
Precisament un dels seus primers textos era clarament surrealista, "Ombres al calidoscopi",  una magnífica recopilació de retrats dels seus conciutadans. Això permet fer un viatge imaginari que parteix de la Manresa surrealista que va descriure Amat-Piniella l' any 1933 i que es contextualitza amb el surrealisme català més internacional. De Manresa al món. Amb el surrealisme com a vehicle.  

D'aquesta manera, la Nit de Santa Llúcia ret petits homenatges que ofereix la companyia de teatre  "Insectotròpics", coneguts per les seves creacions audiovisuals en els muntatges "La caputxeta galàctica" i "Bouzizi", que s' han pogut veure a diversos continents. Els acompanyarà un altre creador amb experiència arreu d' Europa, el ballarí i coreògraf Pere Faura, que ha obtingut un esclatant ressò amb treballs carregats de poesia, reflexió i humor com "This is a picture of a person I don't know" i "Dansa real ja"!
Ballarí i artistes s'alien en un muntatge original, amb barreja de pintura, muntatge audiovisual, música i dansa que evoluciona en directe mentre es desenvolupa la nit de Santa Llúcia.

Tots ells compartiran escenari amb el periodista de Catalunya Ràdio Xavier Graset, que exercirà de mestre de cerimònies d'un espectacle que la voluntat de visualitzar la surreal normalitat del nostre país.
Tot això amb la dramatúrgia d'Esteve Soler, i el muntatge escènic de Jordi Queralt.
Anar al contingut