Estem rodant...

Joel Joan és "El crac"

L'actor fa d'ell mateix en aquesta comèdia que barreja realitat i ficció. Una nova sèrie que està en fase de rodatge i que, diu, "aprofito per riure'm de mi mateix, de les meves misèries, de les meves debilitats, de la meva immaduresa".

L'equip de rodatge d'"El crac" ens n'ha obert les portes per poder-hi treure el nas. Allà Joel Joan es passeja vestit d'època pel plató d'una fictícia gran producció catalana anomenada "Moragues, el gran general". "No", que quedi clar, el nou projecte de Joel Joan no és cap sèrie d'època. "El crac" és una comèdia que mescla realitat i ficció on l'actor de "Plats bruts" i "Porca Misèria" s'exposa en una metarealitat on s'interpreta a ell mateix d'una manera "autoparòdica i molt gamberra".

"El crac" té com protagonista Joel Joan, un tipus incongruent, inconsistent, intransigent, indecent, insuportable, incoherent, insaciable... en resum, tots els adjectius que comencin per "in" li escauen prou bé, sobretot el d'"incendiari", ja que amb seus 42 anys, en Joel, un actor reconegut, ho ha cremat tot. Està més sol que la una. Ningú vol treballar amb ell, víctima de la seva (merescuda) mala fama.

"El crac sóc jo, el Joel Joan. Aprofitant aquesta imatge meva de persona amb un caràcter fort, diríem eufemísticament, el que faig és aprofitar-ho per riure'm de mi mateix, de les meves misèries, de les meves debilitats, de la meva immaduresa... sóc un compendi de coses impresentables", comenta Joel Joan des del set de rodatge, on fa sis setmanes que tot està en marxa. Una producció que té previstos 12 capítols, que acabarà rodatge a principis d'agost i que s'emetrà a partir de la tardor.

"El crac" també és ficció dins de ficció. El punt de partida d'"El crac" és quan la gran producció catalana de l'any, "Moragues, el gran general", es queda sobtadament sense protagonista. El Joel farà mans i mànigues, i passarà per sobre de qui faci falta per aconseguir el paper d'aquesta producció que dirigeix en Nico (Miki Esparbé), que l'odia a mort. Per accedir al paper el Joel haurà de pagar un preu bastant alt. "La sèrie bàsicament és tot el que el Joel és capaç de fer, les estratègies que és capaç de posar en joc pels seus objectius més narcisistes, més infantils, com pot ser l'èxit i la fama a tota costa", explica Hèctor Claramunt, que ha creat i codirigeix "El crac" amb Joel Joan.

"El personatge no es farà estimar", afirma Joel Joan. "Està en la línia d'aquests personatges que en el fons no deixen de ser tendres també, perquè d'alguna manera és aquell nen petit que tots hem après a arraconar-lo i abandonar aquells somnis i créixer en el sentit d'assumir la derrota. Però el Joel Joan no, aquest ha decidit que ha de ser el Brad Pitt, com a mínim, mínim... i passarà per sobre de qui sigui per aconseguir-ho. En aquest sentit és un personatge molt ingenu, però com només mira per ell mateix, acaba resultant un impresentable."

"El crac" treballa amb la base d'"una realitat paral·lela, és un fals 'reality' realment". "És a dir, jo faig de jo, jo he fet 'Porca Misèria', he fet 'Plats bruts' a la meva vida, però la meva vida privada exactament no és com la que veureu a la sèrie, i aquí és on mentim una miqueta." Una experiència que Joel Joan defineix com a "molt terapèutica i, a la vegada, molt saludable", la de treballar en aquesta metarealitat.

I com que és una falsa realitat amb què es treballa això permet a la sèrie tenir molts "cameos" de gent que "ha accedit de riure's d'ella mateixa i de la seva imatge pública" com és Roger Coma, que interpreta la versió oposada del Joel, "el gendre que totes les mares voldrien tenir". Pel Roger, si "ell (Joel) és l'ombra, jo sóc la llum".

La sèrie també tindrà "cameos" sorpresa en cada capítol, com Xavier Sardà, David Jané, Bibiana Ballbè, Jaume Balagueró, Ramon Pellicer, Helena Garcia Melero i Empar Moliner, que s'interpretaran a ells mateixos.

"Tenia ganes de tornar a fer comèdia", comenta el Joel. "La comèdia és una manera fantàstica per explicar grans tragèdies i una manera d'arribar a llocs de l'ànima molt seriosos, però explicar-los amb sentit de l'humor. Això permet riure, però a la vegada reflexionar. En cada capítol parlem de coses molt concretes i l'espectador podrà empatitzar", afegeix.

Joel Joan, recordat per molts espectadors pel seu David Güell de "Plats bruts", deixa clar que "Plats bruts" era "una  comèdia molt més infantil. El personatge del David, també era una mena d''alter ego' meu, una mena de Joel Joan molt infantilitzat en una sèrie que agradava molt als nens". En canvi explica que a "El crac" "ens hem fet grans, en el sentit que anem a buscar un públic més adult i amb unes conyes que no són per a nens". A "El crac", afegeix, "es busca la comèdia des d'una falsa naturalitat com fa Ricky Gervais quan fa 'The office' o Larry David, quan fa 'Curb Your Enthusiasm' o tants altres. És sortir del format 'sitcom' que es tenia a 'Plats bruts'".

Hèctor Claramunt és l'altra meitat creativa d'aquesta sèrie. Actor, guionista i director de teatre, on va dirigir Joel Joan a "Venus in fur", ha creat i està dirigint "El crac" conjuntament amb ell. Per Claramunt "El crac", el seu bateig audiovisual, és un projecte "en la línia de moltes sèries britàniques o americanes on es tracta el tema autoreferencial" i on el "jugar a ser un mateix, et fa ser més madur a l'hora d'afrontar les històries".

Per l'Hèctor Claramunt estava clar que s'havia d'aprofitar "el gran personatge" que és Joel Joan, un actor conegut amb els seus admiradors i els seus detractors. Que Joel Joan en fos el protagonista va sorgir "de manera molt natural perquè la gent sense coneixe'l té ja una imatge feta". Claramunt explica que "no han hagut límits a l'hora d'escriure, hem jugat a carregar-nos el personatge directament. A 'El crac' el personatge és un antiheroi i no hem intentat salvar-lo en cap moment"

La sèrie "parteix de coses seves que hem potenciat i portat més lluny del que ell les portaria a la vida real, aquest és el joc, que la gent es pregunti: 'realment ell és així?' No, ell no és així, però podria ser-ho, igual que podries ser-ho tu o aquell. Si aconseguim fer la feina bé, la gràcia seria que tothom s'hi reconegués una mica i que porta un petit crac a dintre. Tots tenim un petit nen malcriat a dins que amb els anys aprenem a dissimular-lo i controlar-lo. Però un personatge com el Joel no tant, i fa gràcia poder-se'n riure perquè alhora ens riem de nosaltres mateixos", remarca l'Hèctor.

Per Hèctor Claramunt dirigir amb Joel Joan és "un repte per la seva exigència, que té de positiu que t'obliga a donar el millor de tu mateix" encara que, per ell, el repte més gran d'aquest projecte ha estat l'escriptura i afrontar el paper en blanc.

Equip artístic
Joel Joan és Joel Joan
Roger Coma és Roger Coma
Assumpta Serna és Kitti Fullola
Miki Esparbé és Nico Carrillo
Sara Espígul és Sandra Ferrer
Diana Gómez és Carla Casanova

Equip tècnic
Direcció i guió: Joel Joan i Hèctor Claramunt
Productor executiu: Joel Joan
Directora de producció: Anna Vilella
Cap de producció: Bernat Rifé
Ajudant de direcció: Mònica Farrés i Rubén Goldfarb
Director de fotografia: Bernat Bosch
Director d'art: Joan Sabaté
Cap de so: Xavi Mas
Figurinista: Ariadna Julià
Maquillatge: Lídia Rueda
Perruqueria: Verónica Mejías
Muntatge: Guille de la Cal
Anar al contingut