Farmacòleg de referència

Joan-Ramon Laporte explica a "Singulars" la veritat sobre la grip A

Durant més d'un any la grip A ha estat declarada una pandèmia. L'alarma que va crear estava justificada? L'OMS va actuar correctament? El farmacòleg Joan-Ramon Laporte posa al damunt de la taula de "Singulars" diversos elements d'anàlisi per entendre què va passar realment.

Al mes d'agost, l'OMS, l'Organització Mundial de la Salut, anunciava oficialment el final de la pandèmia de grip A que durant més d'un any ha mantingut en alerta el món sencer.

Un any després, encara hi ha aspectes poc clars al voltant de la gestió de l'OMS en l'epidèmia global de grip porcina. Les autoritats sanitàries de la majoria de països del món van comprar milions de dosis de vacunes que després no s'han utilitzat perquè la incidència real del virus H1N1, amb una mortalitat d'un 0,5%, ha estat més baixa que la del virus de la grip estacional de cada any.

El convidat d'aquesta setmana a "Singulars", Joan-Ramon Laporte, metge farmacòleg i director de la Fundació Institut Català de Farmacologia, ha estat consultor de l'OMS i explicarà molt clarament què va passar.

Segons el doctor Laporte, els elements que serveixen per explicar l'embolic global en què l'OMS va acabar convertint la pandèmia de grip A són: una dèbil base científica, l'opacitat en la informació, l'autoritarisme d'aquest organisme internacional, els conflictes d'interessos i la no-assumpció de responsabilitats.

L'OMS encara intenta refer-se del descrèdit generat per haver sobredimensionat els efectes de l'epidèmia, i, sobretot, per haver amagat que alguns dels seus assessors científics tenien vincles econòmics amb les farmacèutiques fabricants de les vacunes contra el virus H1N1.

Joan-Ramon Laporte parlarà també del món dels medicaments i de com hauríem de fer-ne un ús més racional.

Anar al contingut