Biografia

"Ferrer i Guàrdia, una vida per la llibertat"

El programa presenta un film sobre la vida del pedagog i pensador català fundador de l'Escola Moderna.

Aquest divendres es tornarà a emetre el documental "Ferrer i Guàrdia, una vida per la llibertat", un film sobre la vida del pedagog i pensador català fundador de l'Escola Moderna. El documental va ser dirigit per Agustí Corominas i Casals i és una coproducció de Televisió de Catalunya amb Metròpoli, Vídeo-Films.

Francesc Ferrer i Guàrdia, després d'uns anys d'exili a França, va arribar a Barcelona amb les teories educatives de Paul Robin molt ben apreses. Així, el 1901 va crear a Barcelona l'Escola Moderna, on va preconitzar un ensenyament laic i racionalista, especialment adreçat als obrers i independent de l'Estat.

A partir d'imatges d'arxiu i entrevistes, Agustí Corominas explica els inicis, l'organització i l'obertura que l'Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia va tenir cap a l'exterior, a més de la relació que va establir amb altres escoles i l'inici de la correspondència escolar.

Segons Agustí Corominas, Ferrer i Guàrdia va ser un pedagog molt pròxim a les noves línies que avui es plantegen per al futur de l'educació des dels moviments educatius progressistes, així com als moviments socials que reclamen que un altre món és possible.

Tot emmarcat dins el context històric de l'època, el documental explica la vida del pedagog des del seu naixement fins que va ser afusellat a Montjuïc amb la condemna sense proves per instigador i màxim responsable de la Setmana Tràgica del 1909.

Segons Ferrer i Guàrdia, l'educació era un camí a seguir bàsic per aconseguir el canvi social que en aquell moment es desitjava. Així, Corominas veu i presenta Ferrer i Guàrdia com una persona que va fer del seu compromís personal la seva obra i moviment de lluita per les llibertats i l'emancipació, i que a més va promulgar a través d'unes armes fonamentals: el coneixement i la solidaritat.

Francesc Ferrer pensava que ningú és dolent voluntàriament i que tot el mal que hi ha en el món prové de la ignorància. Per això els ignorants el van assassinar i la ignorància criminal es perpetua encara avui a través de noves i incansables inquisicions. Davant d'elles, però, algunes de les seves víctimes, com Ferrer, sempre seran vives. Albert Camus.

Fitxa tècnica:
Direcció i guió: Agustí Corominas i Casals
Imatge: Elisabeth Prandi i Carles Xifré
Muntatge: Llorenç Torrades
Música original: Santi Molas
Narrador: Arseni Corsellas
Actor: Arnau Vilardebó
Documentació: Rosa Murtra
Amb les intervencions de: Pere Gabriel, Jordi Serrano, Pere Solà, Marta Mata, Freddy Thielemans i Jaume Carbonell.
Anar al contingut