Tres països i un camí

"L'autopista imaginada" a "El documental"

Un projecte d'autopista que uneix imaginàriament, o no, Bulgària, Macedònia i Albània

Aquest dimarts, "El documental" estrena "L'autopista imaginada", un documental de producció búlgara dirigit per Boris Despodov.

La carretera que uneix Bulgària, Macedònia i Albània es correspon amb el lloc triat per la Unió Europea per al disseny d'un ambiciós projecte anomenat "Corridor #8". La distància entre Sofia i Tirana és, exactament, de 324 km. Normalment, el trajecte es fa en... 3 dies. Sol passar que als Balcans les distàncies curtes són, algunes vegades, les que més es triguen a recórrer.

A la vegada, "Corridor #8", un projecte destinat a unir el mar Negre i l'Adriàtic, ja fa més de deu anys que va ser concebut i dissenyat. Aquest corredor és una via de comunicació coneguda històricament per ser la part europea de la Ruta de la Seda a través de la qual Sant Pere va introduir el cristianisme a Europa. També va ser la via feta servir pels contrabandistes mentre va durar l'embargament internacional a Iugoslàvia. "L'autopista imaginada", en paraules de l'autor d'aquest documental és una "no-road movie".

El documental s'interroga sobre el coneixement que tenim dels "altres", dels nostres "veïns", a partir de la constatació que aquests tres països han viscut pràcticament aïllats durant dècades. Aquesta carretera és, però, irreal, una fantasia, un projecte utòpic... Al llarg del camí ens toparem amb un tren de l'oest, un túnel ferroviari que es fa servir per criar xampinyons, un home de negocis internacional tirant endavant un oleoducte, un policia local que somnia convertir-se en el proper president dels Estats Units, un fatxenda que treballa pels soldats de la KFOR i, fins i tot, una cançó dedicada a "L'autopista imaginada".

Fitxa tècnica:
Escrit i dirigit per: Boris Despodov
Directors de fotografia: Boris Missirkov i Georgi Bogdanov
Muntatge: Boris Despodov i Gergana Zlatanova
Música: Petar Dundakov
So: Momchil Bozhkov
Producció: Martichka Bozhilova

Premis i festivals:
Guanyador del Premi del Jurat Ecumènic Independent a la 58a edició de la Berlinale (Berlín, Alemanya, 2008).
Guanyador del Premi HBO al Millor Artista Emergent en el camp del Cinema Documental al Hotdocs (Toronto, Canadà, 2008).
Premi al Millor Documental i a la Millor Fotografia lliurat per la Unió de Cineastes Búlgars i el Centre Nacional de la Cinematografia de Bulgària (2008).
Grand Prix Internacional de la URTI al Millor Documental d'Autor al Festival de Televisió de Montecarlo 2009 (Mònaco).
Guanyador del Zolotoi Vityaz (Cavaller d'Or) Grand Prix al millor llarg documental al 18è Festival Internacional de Cinema Zolotoi Vityaz (Lipetsk, Rússia, 2009).
Va ser seleccionat en competició al Silverdocs 2008 (Washington, Estats Units).
Seleccionat oficialment al Festival Internacional de Cinema Vision du Reel (Nyon, Suïssa, 2008)

El director, Boris Despodov va néixer el 1973 a Sofia, Bulgària. Es va graduar a l'Acadèmia Nacional de Belles Arts de Sofia. Va començar la seva carrera artística com a pintor. És autor i editor del magazín cultural "Kamikaze Gazette". És l'autor dels pòsters de les seves pel·lícules, inclosa "L'autopista imaginada". Va guanyar un seguit de premis internacionals per un curt d'animació, "Tick-Tack". Actualment, està treballant en un projecte d'animació hiperrealista. "L'autopista imaginada" és el seu primer documental.

Una producció d'AGITPROP (Bulgària) amb el suport del Centre Nacional de la Cinematografia de Bulgària, el programa MEDIA de la Unió Europea, l'Agència Suïssa pel Desenvolupament i la Cooperació (SDC) en associació amb YLE Co-productions (Finlàndia) i amb la participació de la Télévision Suisse Romande (TSR, Suïssa).

Més informació al lloc web de "L'autopista imaginada" (Corridor #8)
Anar al contingut