Segle XX

El dia que es va estendre el pànic a Amèrica, a "Segle XX"

"Segle XX" recorda com, al 1938 i des d'un programa de ràdio, Orson Welles va fer creure a milions de ciutadans dels Estats Units que la terra estava sent envaïda per marcians, fet que va sembrar el pànic a tot el país.

Dilluns, a "Segle XX", "El dia que es va estendre el pànic a Amèrica":

Segurament no hi ha hagut, en tota la història mundial de la ràdio, un programa més cèlebre, més mitificat, més citat com a exemple de la força que pot assolir aquest mitjà. Em refereixo a l'adaptació del llibre d'H. G. Wells, "La guerra dels mons", que el jove Orson Welles va dirigir des dels estudis de la CBS, a Nova York, el 30 d'octubre de 1938, i que va fer creure a milions de ciutadans de l'est dels Estats Units en una invasió real de la Terra per part de marcians hostils. Avui, un documental nord-americà del 2005 ens explicarà la història real i el context d'aquella famosíssima emissió.

Nascut el 1915 a Wisconsin, Orson Welles era el 1938, als seus 23 anys, el jove prodigi i, al mateix temps, l'"enfant terrible" del món de l'espectacle novaiorquès. Tot i haver coquetejat ja amb el cinema, la fama li venia del teatre (com a actor, però sobretot com a director d'agosarats muntatges d'autors clàssics i moderns), i també d'una ràdio aleshores al cim de la seva hegemonia en l'àmbit de l'entreteniment familiar. El públic americà, d'altra banda, ja començava a estar familiaritzat amb herois futuristes com ara Buck Rogers o Flash Gordon, i les seves aventures per l'espai interplanetari. En un altre terreny, la crisi política europea, que acabava de viure la conferència de Munic i la destrucció de Txecoslovàquia, projectava sobre els Estats Units l'ombra inquietant d'una nova guerra general que acabés involucrant-los, com havia passat el 1917.

Aquest és el context on cal situar l'impacte de l'emissió vespertina d'aquell 30 d'octubre a la CBS, una emissió de la qual ara podreu veure una reconstrucció minuciosa, gairebé minut a minut, amb extensos fragments del so original. La tècnica de l'adaptació del relat de Wells, la narració en primera persona, amb personatges que semblaven viure en directe els esdeveniments de la imaginària invasió marciana, va fascinar l'audiència primer, i després va provocar una onada de pànic a Nova York i Nova Jersey, amb fugides massives, embussos a les carreteres i una crisi d'histèria col·lectiva.

Naturalment, l'escàndol i la polèmica subsegüents van reforçar la fama d'Orson Welles com un geni creatiu original, innovador, i li van obrir les portes de Hollywood, on el 1940 rodaria la seva obra mestra, "Ciutadà Kane". Però, tot al llarg d'una agitada i conflictiva carrera cinematogràfica com a actor, guionista i director, el record d'aquella nit de ràdio en què va adaptar "La guerra dels mons" i va aterrir milions de compatriotes, aquest record acompanyaria Welles fins a la seva mort, el 10 d'octubre de 1985.
Anar al contingut