"Staffan Mörling, el suec de l'illa d'Ons" i "Les papallones del mar", a "Thalassa"

Divendres, a les 22.43, al 33, "Thalassa" visita Galicia, per conèixer Staffan Mörling, el suec enamorat de l'illa d'Ons. A continuació, el programa s'endinsa en les profunditats del Mediterràni per descobrir una fauna desconeguda i sorprenent, els epistobranquis.

Staffan Mörling, el suec de l'illa d'Ons

Staffan Mörling és un antropòleg suec que, per finalitzar els seus estudis, a la dècada dels anys seixanta, va decidir fer un viatge a l'illa d'Ons, a Galícia, per estudiar la societat illenca i la seva relació amb les "dornes", les embarcacions pròpies dels pescadors d'Ons. Allà va descobrir un món que el va apassionar. Es va enamorar d'Ons i d'una noia de l'illa, Josefa Otero, amb qui es va casar poc després. Staffan va ser acceptat com un illenc més, talment com si hi hagués nascut. Els seus treballs i llibres sobre les "dornes" i, en general, les embarcacions tradicionals gallegues, han obert un camí que mai abans ningú havia fet tant a fons. I és el que ha esperonat la societat gallega a recuperar les seves embarcacions tradicionals. 

Les papallones del mar

Com qui vol protegir una petita joia, l'oceà amaga entre roques algues i esponges, uns petits invertebrats, gairebé imperceptibles a l'ull humà. Són els opistobranquis, també anomenats papallones del mar per la seva bellesa i coloració. Són cargols sense closca que per defensar-se s'han dotat de colors llampants i formes ben peculiars que han captivat els fotògrafs submarins.

Acompanyats de joves naturistes, col·leccionistes d'aquests estranys animals, ens endinsem en les profunditats del Mediterrani per descobrir una fauna sovint desconeguda pels bussejadors.

 

Anar al contingut