Maria del Mar Bonet rep el premi a la trajectòria de mans de Gerard Quintana.
Maria del Mar Bonet rep el premi a la trajectòria de mans de Gerard Quintana.
Divendres, a les 22.15

El documental "Els perfils d'Alícia", en homenatge als premiats per l'Acadèmia Catalana de la Música, demà al 33

Demà, divendres, a les 22.15, el 33 estrenarà "Els perfils d'Alícia", un retrat vital, creatiu i artístic dels músics i entitats guardonats amb els Premis Alícia 2021. A través del documental, dirigit per Alexis Borràs Izquierdo, l'Acadèmia Catalana de la Música mostra les singularitats i la contribució al món de la música de figures com Maria del Mar Bonet, Joan Chamorro, Sílvia Pérez Cruz, Albert Guinovart i Àngel Casas, entre altres protagonistes. "Els perfils d'Alícia" es podrà tornar a veure el diumenge 5 de desembre, a les 23.20, a TV3.

A continuació, demà a les 23.15, el 33 emetrà el documental "Maria del Mar", un retrat de la inquietud i la força vital de la cantant mallorquina, amb més de 50 anys als escenaris, que ha estat distingida amb el premi a la trajectòria de l'Acadèmia Catalana de la Música.

"Els perfils d'Alícia" fa un retrat de l'excel·lència musical del país i ofereix un relat dels valors creatius, artístics, socials i culturals a partir de les vivències personals i professionals dels onze premiats. La peça combina les entrevistes i les històries dels protagonistes amb emotius fragments musicals que acompanyen cada guardonat.

El fil conductor del muntatge són els mateixos músics i impulsors dels projectes col·lectius protagonistes: Joan Chamorro (Sant Andreu Jazz Band), Sílvia Pérez Cruz, Albert Guinovart, Àngel Casas, Sergi Cochs (Fundació Actúa Ayuda Alimenta), Rita Payés, Maria del Mar Bonet, Alberto Guijarro (Primavera Sound), Núria Andorrà i Marco Mezquida. A través d'aquestes figures, el documental orquestra un ventall de perfils que comparteixen detalls de la seva trajectòria professional, repassen els camins escollits i els èxits assolits fins ara.

Aquest treball conté altres aparicions destacades com la de l'escultora i il·lustradora Carme Solé Vendrell, autora de l'estatueta dels Premis Alícia, i del president de l'Acadèmia Catalana de la Música, Gerard Quintana, que lliura el Premi Alícia a la trajectòria a la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet.

Les personalitats reconegudes amb els Premis Alícia 2021 són l'imprescindible periodista musical Àngel Casas, extraordinàries intèrprets com Maria del Mar Bonet o Sílvia Pérez Cruz,  joves promeses de la improvisació, el jazz i la música moderna com Marco Mezquida, Núria Andorrà o Rita Payés, i compositors nostrats com Albert Guinovart. Els projectes premiats, que tenen un marcat vessant social, educatiu o comunitari, són la Fundació Actúa Ayuda Alimenta, la Sant Andreu Jazz Band i el Concert-Assaig Clínic de l'Apolo, promogut pel festival Primavera Sound amb la col·laboració de  la Fundació de Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

Els Premis Alícia són els reconeixements anuals del sector de la música a Catalunya, que s'atorguen a projectes o propostes que destaquen per la seva excel·lència i fomenten els valors creatius, artístics, culturals i socials de la música. Els guardons, proposats i escollits per tots els acadèmics i les quaranta entitats que formen part de l'Acadèmia de la Música, tenen l'objectiu de promocionar, visibilitzar i posar en valor la música produïda dins del territori català i el conjunt de la seva activitat, sense distinció de gèneres o estils.

Fitxa tècnica

Producció executiva: Manel Montañés i Alexis Borràs Izquierdo
Coordinació Acadèmia Catalana de la Música: Eduard Balaguer
Direcció: Alexis Borràs Izquierdo
Realització: Pau Cruanyes Garrell
Guió: Anna Casacuberta Palmarola
Muntatge: Pere Marzo i Joan Vallverdú
Disseny de so i mescles: León Bertone
Animació i VFX: Dabid Pascual
Disseny gràfic: Majo de Juan i Olga Casajuana

"Els perfils d'Alícia" és una producció del departament de Programes Culturals de Televisió de Catalunya, en coproducció amb Digital Films i l'Acadèmia Catalana de la Música, amb el suport de l'ICEC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració de Radiotelevisió Espanyola, la Diputació de Barcelona, la SGAE, la Fundació SGAE i la societat d'artistes i intèrprets o executants AIE.
 

El documental "Maria del Mar", a les 23.15, al 33

Maria del Mar Bonet és una de les icones de la nostra cultura. Cap cantant com ella ha aconseguit fer una carrera tan diversa i amb tantes complicitats, aquí i arreu. El documental "Maria del Mar" és un retrat de com ha fet aquest viatge i d'on surt la  inquietud i la força vital que l'han mantingut als escenaris durant més de 50 anys. "Maria del Mar" parteix del viatge que Bonet va fer a Cuba per presentar el disc "Ultramar"; a partir de la seva immersió a la vida de l'illa del Carib, es van desgranant els seus 50 anys de carrera.

Sota la direcció de Joan Lopez Lloret i amb guió del mateix López i el periodista musical Jordi Bianciotto, el documental s'endinsa en tots aquests anys, a través de testimonis diversos, des del seu germà o els amics de la infància, fins a creadors tan diferents d'origen i generació com Martirio, Nacho Duato, Borja Penalba, Joan Manuel Serrat, Lluís Llach o Manolo García. Paral·lelament, segueix de prop la preparació del concert a Cuba i la relació que des de fa pocs anys Bonet ha establert amb diversos músics cubans, com Jorge Reyes i José Maria Vitier, i les seves famílies.

 

tv3.cat/33

Anar al contingut