Barcelona/Madrid

Deixen en llibertat sense càrrecs cinc dels deu detinguts per presumpte frau en les obres de l'AVE a Barcelona

La Guàrdia Civil deté un altre responsable d'Adif, i aquest dimecres podrien passar a disposició judicial la resta de detinguts

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha deixat en llibertat sense càrrecs cinc dels deu detinguts en l'anomenada "operació Yogui", que investiga un presumpte frau en les obres de construcció de la línia de l'AVE Barcelona-Madrid, segons ha confirmat Catalunya Informació. L'últim detingut, un responsable d'Adif que era a l'Aràbia Saudita, s'ha trobat amb la Guàrdia Civil aquest dimarts al matí. Previsiblement, ell i quatre dels detinguts dilluns passaran previsiblement aquest dimecres a disposició judicial.

Els investigadors estan analitzant la documentació recollida en els escorcolls que van començar d'aquest dilluns i es van allargar fins a la matinada. L'escorcoll de la seu d'Adif a Barcelona, situada a l'estació de la Sagrera, ha acabat a primera hora d'aquest dilluns, després de gairebé 24 hores des que agents de la Guàrdia Civil van entrar en aquestes dependències a la recerca de documentació relacionada amb una presumpta trama de corrupció en la construcció de la línia d'alta velocitat. 

Ja no s'espera que hi hagi més detencions en aquesta operació, que s''ha fet a partir d'una querella de la Fiscalia Anticorrupció del gener per descobrir si directius de la contractista Corsán es van concertar amb alts funcionaris del gestor d'infraestructures Adif, encarregat de les obres, per beneficiar econòmicament la societat, en perjudici dels fons públics. La Fiscalia Anticorrupció sospita que alguns dels detinguts -cinc a Madrid i cinc a Barcelona- van alterar els elements tècnics dels treballs de les obres, van falsejar després les certificacions oficials de l'obra executada i van camuflar el desviament dels fons.

A través d'aquest mecanisme, Anticorrupció creu que els detinguts van generar un sobrepreu il·lícit en benefici de la contractista Corsán Corviam, ara integrada a Isolux Corsán, d'uns 6 milions d'euros. De moment hi ha hagut onze escorcolls, sis en diferents seus de l'empresa Corsán i d'Adif a Barcelona i Madrid, així com en cinc domicilis particulars dels principals implicats.

Mentrestant, Adif ha decidit suspendre de forma provisional de les seves responsabilitats i funcions els empleats detinguts en aquesta operació. Fonts del Ministeri de Foment han assenyalat que aquesta suspensió, que es fa seguint les instruccions de la ministra de Foment, Ana Pastor, es prolongarà "fins que s'aclareixin els fets". Aquestes mateixes fonts afegeixen que, "sense perjudici de la presumpció d'innocència, Foment considera que "el més adequat en aquest cas, donada la gravetat dels fets investigats, és apartar-los de les seves responsabilitats i funcions a Adif". 

Pastor ha anunciat una auditoria interna sobre l'obra investigada i no ha descartat que s'estengui a altres trams de l'AVE. 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut