John Kerry, secretari d'Estat nord-americà, a la cimera de Brunei.
Des de Brunei, Kerry ha dit que tots els països fan el que poden per garantir la seguretat nacional. (Foto: Reuters)
Brussel·les

Kerry al·lega que molts països fan espionatge, i Bush el justifica per la seguretat nacional

Brussel·les reclama explicacions als Estats Units pel presumpte espionatge dels Estats Units a la Unió Europea. Però Washington treu importància a aquest afer. El secretari d'Estat nord-americà John Kerry assegura que gairebé tots els governs fan servir aquesta mena de pràctiques per garantir la seva seguretat.

RedaccióActualitzat
Mentre la Comissió Europea reclama explicacions pel suposat espionatge de Washington als seus socis de la UE, el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha defensat aquesta pràctica dient que tots els països fan el mateix per protegir els seus interessos.

El cap de la diplomàcia dels Estats Units, que participa a Brunei en una cimera de l'ASEAN -Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic-, ha explicat: "Jo diria que tots els països del món que estan implicats en afers internacionals, de seguretat nacional, exerceixen nombroses activitats amb la finalitat de protegir la seva seguretat nacional i tota mena d'informacions que hi puguin contribuir. El que jo sé és que això no és gens estrany per a molts països."

També l'expresident nord-americà George W. Bush ha defensat el programa, que ell va posar en marxa "per protegir el país". Bush ha remarcat que, des del principi, van vetllar perquè les llibertats individuals "quedessin garantides". En aquest sentit, ha fet seves les paraules d'Obama sobre que hi ha un "bon equilibri" entre la vigilància i els drets dels individus.

La Comissió Europea, però, insisteix que Washington ha d'aclarir aquest presumpte espionatge. Pia Ahrenkilde-Hansen, portaveu de la Comissió, s'ha limitat a dir: "Parlem de la necessitat que els nord-americans aclareixin les al·legacions publicades aquest cap de setmana. Avui parlem d'això, de res més. No entrarem en especulacions, ni anticiparem res."

De moment, Brussel·les no va més enllà, a diferència de les crítiques més contundents que arriben d'alguns dels seus membres, com Alemanya o França. El Ministeri d'Afers Estrangers alemany ha demanat reunir-se aquest mateix dilluns amb l'ambaixador dels Estats Units després de les revelacions que asseguren que l'Agència de Seguretat nord-americana hauria espiat la Unió Europea.

Cada cop són més les mostres d'indignació a Europa després que "Der Spiegel" va donar a conèixer que Alemanya és el país més "espiat" pels nord-americans i que el punt de mira és Frankfurt, on hi ha el centre financer i el BCE. La publicació també apunta que els Estats Units tindrien uns aliats de "primera categoria" que no han estat espiats. Aquests serien el Canadà, el Regne Unit, Austràlia i Nova Zelanda.
Anar al contingut