Manual d'ús

2.4.4.2.2. Jerarquització del text

Redactem el text de manera que la informació estigui jerarquitzada d’acord amb la importància o bé la novetat de les dades, depenent del context i l’objectiu de la informació.

Per exemple, en una notícia nova, sense context previ, l’objectiu és introduir la informació, i, per fer-ho, anem del que és general al que és concret.

Notícia de les 11.00
Acabem de saber que aquest matí hi ha hagut un intens terratrèmol a Mèxic. El sisme, que ha afectat especialment l’estat d’Oaxaca, al centre del país, s’ha notat cap a les 3 de la matinada hora local, quan aquí eren les 10 del matí, i ha estat d’una intensitat de 8,3 graus. Encara no se sap si hi ha hagut víctimes mortals ni quin és l’abast de les destrosses.

En una notícia ja coneguda introduïm les novetats per ordre d’importància i recuperem la informació essencial ja oferta.

Notícia de les 15.00
Quaranta-nou persones mortes i un nombre indeterminat de ferits és el balanç, encara provisional, del terratrèmol que hi ha hagut aquest matí a Mèxic. L’epicentre s’ha situat a quaranta quilòmetres de la ciutat d’Oaxaca, al centre del país. El sisme ha estat d’una intensitat de 8,3 graus i ha anat acompanyat de diverses rèpliques. S’ha notat cap a les tres de la matinada hora local, quan aquí eren les deu del matí. A conseqüència del terratrèmol s’han enfonsat alguns edificis del centre de la ciutat i ha quedat interromput el subministrament de gas i electricitat.
TEMES:
RigorQualitatMaterial informatiuLlenguatgeLlengua
Anar al contingut